Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας – Ελλάδα: Τι σημαίνει το έσχατο μέτρο, διαψεύδει η κυβέρνηση
ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας – Ελλάδα: Τι σημαίνει το έσχατο μέτρο, διαψεύδει η κυβέρνηση

Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας - Ελλάδα: Σχέδια για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεξεργαστούν οι αρμόδιες Αρχές, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα εκατοντάδες περιστατικά μη συμμόρφωσης μερίδας πολιτών στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Ολική απαγόρευση κυκλοφορίας – Ελλάδα: Σχέδια για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεξεργαστούν οι αρμόδιες Αρχές σε περίπτωση που συνεχιστούν τα εκατοντάδες περιστατικά μη συμμόρφωσης μερίδας πολιτών στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ”Έθνος”, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι μακριά, ύστερα και από τα τελευταία κρούσματα παραλογισμού, με τους πολίτες που βγήκαν… βόλτα σε παραλίες, γέμισαν πάρκα και γήπεδα και προκάλεσαν συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για το έσχατο και πιο αυστηρό μέτρο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι η εξάπλωση του ιού να ενταθεί το επόμενο διάστημα και το δεύτερο μία μερίδα πολιτών να συνεχίσει να μη συμμορφώνεται στα μέτρα, ακόμα και μετά τις συστάσεις των τελευταίων 24ωρων. Σημειώνεται, πάντως, ότι την Κυριακή παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συμμόρφωση σε σχέση με το Σάββατο.   Πρόκειται σε κάθε περίπτωση για μία δύσκολη απόφαση για την κυβέρνηση, καθώς θα φέρει νέες επιπτώσεις στην αγορά, κάτι βέβαια που δεν θα ληφθεί υπόψη εάν το μέτρο κριθεί απαραίτητο για λόγους δημόσιας υγείας. Στην εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα συμβάλουν κυρίως οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες θα ελέγχουν την τήρηση της εφαρμογής του.

Τι ποινές προβλέπονται για όσους παραβιάζουν τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό

Με την εισαγωγή του νέου Ποινικού Κώδικα στο δικαϊικό μας σύστημα υπήρξε αντικατάσταση του άρθρου 285ΠΚ που όριζε τα περί παραβιάσεως των μέτρων για την πρόληψη επιζωοτιών. Πλέον το νέο άρθρο ορίζει τις ποινές σχετικά με τις παραβιάσεις των μέτρων που έχουν παρθεί για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Αναλυτικά:

1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

2. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

3. Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

4. Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια,τιμωρείται:

α) στην περίπτωση του στοιχείου α′ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

β) στην περίπτωση του στοιχείου β′ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Διαψεύδει η κυβέρνηση

Από την πρώτη στιγμή, η Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι όσα ακούγονται περί ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν ευσταθούν. Δεν πρόκειται να κλείσουν οι δρόμοι. Oι φήμες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτείνουν τη σύγχυση και συνιστούν παραπληροφόρηση. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη και ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία.

Ξεκαθάρισε ότι εκτός από τους δρόμους, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κλείσουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες και πρατήρια υγρών καυσίμων. Θα κλείσουν όμως από την Τετάρτη όλα τα μαγαζιά εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης. Όπως είπε “η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα – στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ό,τι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά”.

Σε ερώτηση αν στα καταστήματα που η λειτουργία τους θα τεθεί σε αναστολή από την Τετάρτη συμπεριλαμβάνονται περίπτερα και συνεργεία αυτοκινήτων, απάντησε ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν αργότερα. «Τα συνεργεία δεν κλείνουν. Για τα υπόλοιπα περιμένω διευκρινίσεις». Παράλληλα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα για 14 ημέρες.

Ενημερώνεται καθημερινά ο πρωθυπουργός

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται καθημερινά κι έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης κι άφησε να εννοηθεί ότι ίσως και σύντομα θα υπάρξει νέα δήλωσή του, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας. «Θα ενημερώνει το λαό σε τακτική βάση, με όλα τα μέσα, όποτε και όταν το κρίνει σκόπιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, υποστήριξε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί στον κλάδο των τροφίμων και των ειδών υγιεινής και ότι υπάρχουν ήδη εγκύκλιοι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για ελέγχους.

Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα επιβάλει να κλείσουν οι εκκλησίες στην περίπτωση που η Ιερά Σύνοδος δεν λάβει τέτοια απόφαση, η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την αναστολή των λειτουργιών. «Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος. Σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», σημείωσε.

Η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι συντονιστικό ρόλο στην κρίση αναλαμβάνει ο νέος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται είναι πως καταργείται από αύριο και μέχρι τέλος Απριλίου ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Digital Solidarity, συμφωνήθηκε σε σημερινή τηλεδιάσκεψη της κυβέρνησης, η παροχή δωρεάν ειδικού συνδρομητικού περιεχομένου με συγκεκριμένους παρόχους.

Η Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε ότι μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό, ενώ και ιδιώτες θέτουν τις δυνατότητές τους στην υπηρεσία του Δημοσίου. Ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ διατίθεται επιχειρησιακά στο ΕΣΥ για νοσοκομειακή κάλυψη περιπτώσεων της νόσου του κορονοϊού. Εκμισθώνεται σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥ, το Ιδιωτικό Κέντρο ΑΤΤΙCΑ στην Ελευσίνα, για τις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊου.

Τεστ και ο Μητσοτάκης

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για το αν ο πρωθυπουργός έκανε τεστ για κορονοϊό δεδομένου ότι η σύζυγος του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει βρεθεί θετική απάντησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο, έχει κάνει τεστ, έχει βρεθεί αρνητικός, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις