Δικαστήρια Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα – Τι ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

ΕΛΛΑΔΑ

Δικαστήρια Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα – Τι ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δικαστήρια - Κορονοϊός: Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης την πλήρη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού.

15.03.2020 | 14:34

Δικαστήρια – Κορονοϊός: Μετά από το γεγονός ότι υπάλληλος, που υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση την οποία καλεί όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους, που υπηρετούν στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, να απέχουν από οποιαδήποτε εργασία, την Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, για λόγους προστασίας της υγείας τους.

Υπενθυμίζεται πως με κε κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα αναστέλλεται προσωρινά και μερικώς έως και 27 Μαρτίου 2020, η λειτουργία όλων των δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών), των Εισαγγελιών της χώρας, καθώς και η διεξαγωγή πλειστηριασμών, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και προς αποφυγή κινδύνου εμφάνισης και διάδοσης του κοροναϊού (COVID-19).

Παράλληλα, αναστέλλεται προσωρινά για το ίδιο χρονικό διάστημα, η λειτουργία των Πολιτικών Δικαστηρίων, Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας, ως εξής:

α) οι δίκες ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων,

β) οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς και η παραγραφή των συναφών αξιώσεων και

γ) οι, κατά τις κείμενες διατάξεις, διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και η διενέργεια πλειστηριασμών.

Αντίθετα, από την προσωρινή αναστολή εξαιρούνται:

α) η δημοσίευση αποφάσεων,

β) η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων,

γ) η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων,

δ) η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης,

ε) οι ποινικές δίκες που αφορούν πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και την 31.5.2020 και

στ) οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και την 31.1.2021.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δικαστικών υπαλλήλων

«Μετά από την ενημέρωση που είχαμε, ότι ένας συνάδελφός μας που υπηρετεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ συνεδρίασε εκτάκτως και με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφασή του,

Καλεί όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους που υπηρετούν στην πρώην Σχολή Ευελπίδων να απέχουν από οποιαδήποτε εργασία, την Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, για λόγους προστασίας της υγείας τους.

Ζητάμε:

1. Να γίνει απολύμανση σε όλους τους χώρους του συγκροτήματος της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

2. Να τροποποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των Δικαστικών Υπηρεσιών, έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι εργασίες που πρέπει να γίνονται, δηλαδή μόνο σε αυτές στις οποίες τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.

Το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα, για να εκτιμήσει τα όποια νέα δεδομένα και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

Αθήνα 14-3-2020

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Σωτήρης Τριπολιτσιώτης Πανωραία Τέγα».

Προς: τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Κοιν: – τον κ. Υπουργό Υγείας

– τον κ. Πρόεδρο Αρείου Πάγου

– τον κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Η θέση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή το γεγονός ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορoνοϊό δικαστικός υπάλληλος ερχόμενος λόγω της υπηρεσίας του σε επαφή με το κοινό, και επειδή με την ΚΥΑ 17734/12-3-2020 που εκδόθηκε δεν περιορίζεται η προσέλευση στους χώρους των δικαστηρίων πολιτών, διαδίκων, δικηγόρων, αστυνομικών, δικαστικών υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας και προβλημάτων υγείας,

– Σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και το αγαθό της δημόσιας υγείας ως υπέρτερο όλων:

– Αιτείται μετ’ επιτάσεως από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για την πλήρη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η πανδημία και την καθολική απαγόρευση εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες.

– Η εξαίρεση στην ως άνω απαγόρευση να εξαντλείται στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα, κρατούμενοι, δικαστικά συμβούλια), τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Το βράδυ του Σαββάτου, τη διάθεση των συνεργείων της Περιφέρειας Αττικής για την απολύμανση των χώρων της πρώην Σχολής Ευελπίδων, έπειτα από αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αποφάσισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Η ανάρτηση του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου

Αναστολή των δικών ασφαλιστικών μέτρων, άμεση διακοπή των εργασιών των γραμματειών αλλά και αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, προτείνει, μεταξύ άλλων, για τα δικαστήρια, με δημόσια ανάρτησή του στο Facebook ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος. Η ανάρτηση του κ. Λυμπερόπουλου έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι δικαστικός υπάλληλος που υπηρετεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή  του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή κρίση στην οποία πρέπει να εξασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή και ταυτόχρονα την λειτουργία της Πολιτείας. Έχουμε υποχρέωση και για τα δύο απέναντι στα παιδιά μας και στους εαυτούς μας. Παράλληλα όσοι από εμάς έχουμε θεσμικό ρόλο έχουμε ένα επιπλέον βάρος να ανταπεξέλθουμε, διαισθανόμενοι αντίστοιχα τον βουβό αγώνα που κάνουν κάποιοι άλλοι και για μας στις άκρες αυτού του τόπου χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.

Στο βαθμό που μπορώ να συνεισφέρω και με γνώμονα τη νηφαλιότητα και την ανάγκη η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους ζωντανούς και σε κοινωνική ειρήνη, κάνω τις ακόλουθες πρώτες ενδεικτικές σκέψεις για το χώρο που γνωρίζω:

Με ΠΝΠ να αποφασιστεί:

α) η άμεση διακοπή των εργασιών των γραμματειών των δικαστηρίων και λειτουργία τους μόνον για τις απολύτως απαραίτητες εργασίες από περιορισμένο και κυλιόμενο προσωπικό,

β) η εξαιρετική αναστολή της παραγραφής των αδικημάτων, γ) η  ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις,

δ) η λειτουργία της ανάκρισης μόνον για συνοδείες κακουργημάτων με κυλιόμενο προσωπικό,

ε) η αναστολή των δικών ασφαλιστικών μέτρων με εκ του νόμου παράταση των προσωρινών διαταγών που έχουν δοθεί,

στ)  η συζήτηση προσωρινών διαταγών που αφορούν μόνον σε ρύθμιση προσωπικής κατάστασης,

ζ) η αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Κανένας μας δεν θέλει να βυθιστεί αυτός ο Τιτανικός. Πριν τον εγκαταλείψουμε άτακτα ας πάρουμε ορθολογικές αποφάσεις. Ψυχραιμία»..

ΣτΕ σε δικηγόρους: Μην πηγαίνετε στα δικαστήρια, να ενημερώνεστε ηλεκτρονικά

Η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας εν όψει του κορονοϊού ανακοίνωσε προληπτικά μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων του ΣτΕ ανακοίνωσε περαιτέρω προληπτικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ενώ ζητεί από τους δικηγόρους εφόσον οι υποθέσεις τους αναβάλλονται αυτεπαγγέλτως και χωρίς δημόσια συνεδρίαση να μην προσέρχονται στο δικαστήριο για να επικοινωνήσουν με τις γραμματείες ή να ενημερώνονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση ότι “οι δημόσιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και τη δημοσίευση αποφάσεων έχουν ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 13.3.2020 έως και 27.3.2020”, ενώ αναφέρεται ότι οι αναβολές των υποθέσεων θα δίδονται “αυτεπαγγέλτως και χωρίς δημόσια συνεδρίαση για άλλη δικάσιμο”.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει ως εξής:

“Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί με την Δ1α/ΓΠ.οικ.17734/12.3.2020 Απόφαση των Υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης (Β’ 833) για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, επισημαίνονται τα εξής:

Οι δημόσιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με εξαίρεση αυτές που αφορούν την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και τη δημοσίευση αποφάσεων έχουν ανασταλεί για το χρονικό διάστημα από 13.3.2020 έως και 27.3.2020 (άρθρο 1 της ανωτέρω ΚΥΑ). Η αναστολή αυτή δεν συνεπάγεται κλείσιμο του Δικαστηρίου ούτε παύση των λοιπών λειτουργιών του.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η αναστολή των δημόσιων συνεδριάσεων του ΣτΕ υπαγορεύθηκε από λόγους δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι επαφές και, μέσω αυτών, η διάδοση του κορωνοϊού, η επικοινωνία των δικηγόρων και των διαδίκων με τους δικαστικούς λειτουργούς του Σ.τ.Ε. ή τις γραμματείες των τμημάτων του για υποθέσεις που επρόκειτο να συζητηθούν και αναβάλλονται πλέον αυτεπαγγέλτως και χωρίς δημόσια συνεδρίαση για άλλη δικάσιμο δεν είναι αναγκαία και καλό θα ήταν να αποφεύγεται για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι για κάθε υπόθεση υπάρχει αριθμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ο οποίος επιτρέπει στους διαδίκους και τους πληρεξουσίους τους να έχουν πρόσβαση στην πορεία της υπόθεσής τους από την κατάθεση του ένδικου βοηθήματος ή μέσου μέχρι και την έκδοση απόφασης από τον προσωπικό τους υπολογιστή. ‘Αλλωστε, και η κατάθεση ένδικων βοηθημάτων και μέσων στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ήδη από το 2013 εφικτή και με ηλεκτρονικό τρόπο (https://portal.olomeleia.gr/sites/default/files/static/guides/osdydd.pdf).

Τέλος, για διαδικαστικές ενέργειες που δεν είναι δυνατό να γίνουν ηλεκτρονικά, προτρέπονται όλοι οι εισερχόμενοι να μεριμνούν για την απολύμανση των χεριών τους με τα μέσα που υπάρχουν προς τον σκοπό αυτό στις εισόδους των γραμματειών και στις τουαλέτες του Δικαστηρίου”.

Exit mobile version