Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ κορονoϊός: Η πρώτη νεκρή στη Νέα Υόρκη
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ κορονoϊός: Η πρώτη νεκρή στη Νέα Υόρκη

ΗΠΑ κορονoϊός: Ο Μάθιου Μπίγκερσταφ μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο τόνισε ότι αν εξαπλωθεί ραγδαία ο κοροναϊός στις ΗΠΑ και φύγει από τον έλεγχο θα μπορούσε να ξεκληρίσει πολιτείες.

ΗΠΑ κορονoϊός: Μια 82χρονη, που έπασχε από εμφύσημα, πέθανε σε νοσοκομείο του Μανχάταν από τον Covid-19, στον πρώτο θάνατο που σχετίζεται με τον νέο κορονοϊό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία αυξήθηκε σε περισσότερα από 500, είπε ο Κουόμο σε δημοσιογράφους. Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν καταγραφεί 1.678 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 414 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό τους, κι ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ανέβηκε στους 41 (+5).

Ο Μάθιου Μπίγκερσταφ εκ των επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο τόνισε ότι αν εξαπλωθεί ραγδαία ο κοροναϊός στις ΗΠΑ και φύγει από τον έλεγχο θα μπορούσε να ξεκληρίσει πολιτείες.

Τα σενάρια του κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων απεικονίστηκαν σε ποσοστά του πληθυσμού. Μεταφρασμένοι σε απόλυτους αριθμούς από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που χρησιμοποιούν απλά μοντέλα για τον τρόπο διάδοσης των ιών, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 160 έως 214 εκατομμύρια ανθρώπων που θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό, ενώ οι νεκροί θα μπορούσαν να φτάσουν από 200.000 έως 1,7 εκατομμύρια… Το τρομακτικό σενάριο προϋποθέτει να διαρκέσει η πανδημία για αρκετούς μήνες και να φτάσει στον έναν και πλέον χρόνο.

Ακόμα πιο τρομακτικό είναι το σενάριο που θα ήθελε το σύστημα υγείας να καταρρέει καθώς με τα παραπάνω δεδομένα θα χρειαζόταν να νοσηλευτούν από 2,5 έως 21 εκατομμύρια άνθρωποι τη στιγμή που υπάρχουν 925.000 κρεβάτια για νοσηλεία στις ΗΠΑ.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ανακοινώνοντας πως 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες για την καταπολέμηση του ιού. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, προσπαθώντας να δείξει στους Αμερικανούς πολίτες ότι αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον νέο κορονοϊό, αφού επί εβδομάδες έδειχνε να υποβαθμίζει την απειλή.

“Θα χειροτερέψει. Οι επόμενες οχτώ εβδομάδες είναι κρίσιμες”, δήλωσε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να “απελευθερώσει όλη την δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης”. Κάλεσε κάθε πολιτεία να εγκαθιδρύσει κέντρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ιού.

“Για την απελευθέρωση της πλήρους ισχύος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε αυτή την προσπάθεια σήμερα, κηρύσσω επισήμως σήμερα μια κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Η ενέργεια αυτή θα καταστήσει έως 50 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα – ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο ποσό για πολιτείες και περιοχές στο κοινό μας αγώνα ενάντια σε αυτή την ασθένεια”, τόνισε. Παράλληλα ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας για όσα από αυτά τα δάνεια διακρατεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Θα εξεταστώ… σύντομα

“Με ταλέντο, ή με τύχη, πείτε το όπως θέλετε, αλλά μέσα από μια συλλογική δράση και κοινές θυσίες, εθνική αποφασιστικότητα, θα υπερβούμε την απειλή του ιού”.

Παράλληλα είπε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να επιτύχει την παραγωγή διαγνωστικών τεστ ώστε να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους Αμερικανούς. Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 5 εκατομμύρια τεστ για τον κορονοϊό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι αναγκαία τόσα πολλά. Παρότρυνε τους Αμερικανούς να επιδιώξουν να εξεταστούν μόνο αν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο βρισκόταν ο Άνθονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων ο οποίος δήλωσε: “Χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη. Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα. Αλλά θα τα φροντίσουμε”, είπε. Ο Τραμπ ο ίδιος ήρθε σε επαφή με έναν Βραζιλιάνο αξιωματούχο το περασμένο Σάββατο που αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο Λευκός Οίκος χθες ανακοίνωσε πως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δεν παρουσίαζε συμπτώματα και δεν έχει εξεταστεί. Σήμερα είπε πως πολύ πιθανόν θα εξετασθεί “σύντομα” για τον νέο κορονοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις