Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Στέφανος Χίος αυτόφωρο: Εισαγγελική έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Στέφανος Χίος αυτόφωρο: Εισαγγελική έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Στέφανος Χίος αυτόφωρο: Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «λουκέτο» σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ λόγω κορωνο ϊού.

Στέφανος Χίος αυτόφωρο: Έκδοση εντάλματος σύλληψης για ψευδή διασπορά ειδήσεων για τον Στέφανο Χίο, ο οποίος αναζητείται από τις Αρχές. Την παραγγελία με την διαδικασία του αυτοφώρου έδωσε στην Κρατική Ασφάλεια ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης για δημοσίευμα της εφημερίδας “Μακελειό” που αναφέρει ότι έκλεισαν οι τράπεζες και τα σούπερ – μάρκετ λόγω του κορωνοϊού.

«Δεν το λένε αλλά θα το κάνουν. Ξανάρχεται ο εφιάλτης της νύχτας της 28ης Ιουνίου 2015. Κλείνουν τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Μόνο από τα παράθυρα και με προσωπικό ασφαλείας ψωνίστε για να μην ξεμείνετε».

Το ένταλμα σύλληψης εκδίδεται καθώς λόγω του ψευδούς δημοσιεύματος, δύναται να προκληθούν φαινόμενα συντονισμού στα σούπερ μάρκετ και επομένως, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ο εισαγγελέας ζητά από την Κρατική Ασφάλεια να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφορικά με το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες με την διαδικασία του αυτοφώρου σε βάρος του εκδότη του εντύπου και του συντάκτη του επίμαχου κειμένου.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα άρθρο 191: « 1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας». Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είχε κινηθεί νομικά κατά του Στέφανου Χίου μετά από ψευδές και δυσφημιστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακελειό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις