Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος – ανεμιστήρας: Έτσι απαντά ο στρατός στις προκλήσεις της Τουρκίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος – ανεμιστήρας: Έτσι απαντά ο στρατός στις προκλήσεις της Τουρκίας

Έβρος - ανεμιστήρας: Η παρουσία των δυνάμεων της Frontex κρίνεται σημαντική καθώς η Άγκυρα δείχνει αμετανόητη και συνεχίζει να ενορχηστρώνει τις προσπάθειες των μεταναστών να φτάσουν στην Ελλάδα. 

Έβρος – ανεμιστήρας: Τρία νέα βίντεο από τις δράσεις επιτήρησης του Στρατού και της Αστυνομίας στον Έβρο έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τα βίντεο περιέχουν οπτικό υλικό από την οργάνωση του εδάφους στο δάσος των Καστανιών και από τη συγκέντρωση μικρού αριθμού ατόμων στα σύνορα την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 το απόγευμα τα οποία, μετά από 15 ημέρες προκλήσεων και την υποστήριξη των τουρκικών αρχών, συνεχίζουν τον πετροπόλεμο προς τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Η παρουσία των δυνάμεων της Frontex κρίνεται σημαντική καθώς η ηρεμία εναλλάσσεται με την ένταση στον Έβρο, καθώς η Άγκυρα δείχνει αμετανόητη και συνεχίζει να ενορχηστρώνει τις προσπάθειες των μεταναστών να φτάσουν στην Ελλάδα. Στα ελληνικά νησιά, η Frontex θα στείλει κυρίως εξοπλισμό, δηλαδή σκάφη ή ελικόπτερα. «Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο μέχρι να φθάσουν επιτόπου τα πλοία», σημείωσε την περασμένη εβδομάδα η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Έβα Μονκιούρ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. αναφερόμενη στην ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης την ερχόμενη εβδομάδα.

Δείτε τα βίντεο:

Έβαλαν τσιμεντεμπλόκ οι ελληνικές Αρχές

Οι εργασίες ενίσχυσης του φράχτη στις Καστανιές και των οδοφραγμάτων στη συνοριακή διάβαση με το Παζάρκουλέ, δεν προκαλούν μόνο τις αντιδράσεις των παράνομων μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο. Αντιδράσεις εκφράζουν και τα τουρκικά ΜΜΕ που με δημοσιεύματα και αναφορές, καταγγέλλουν την Ελλάδα, που λαμβάνει μέτρα προστασίας των συνόρων της από τα παιχνίδια του Ερντογάν.

Την Παρασκευή τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρθηκαν στα επιπλέον μέτρα που λήφθηκαν την Πέμπτη από τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να «θωρακιστεί» η διάβαση ανάμεσα στις Καστανιές και το Παζάρκουλέ με  τοποθέτηση μπλοκ από μπετόν. Στόχος η ενίσχυση των οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί στο σημείο, προκειμένου να αποτραπεί παράνομη μαζική είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα, όπως επιδιώκει η Άγκυρα  «εκβιάζοντας τη χώρα μας και την Ε.Ε.

Όλο το βράδυ προκαλούσαν με κάθε τρόπο πίσω από το φράχτη, άναβαν φωτιές πετούσαν πέτρες με τις ευλογίες του Ερντογάν και φυσικά με τους Τούρκους στα σύνορα να κάνουν τα στραβά μάτια και να τους  ενθαρρύνουν για νέες επιθέσεις. Τα drones της Ελληνικής αστυνομίας εποπτεύουν τον χώρο, με τους μετανάστες να θέλουν να κάψουν τον φράχτη, χωρίς να υπολογίζουν ότι η κάθε φωτιά σβήνεται από τους Έλληνες σε χρόνο ρεκόρ.

Έβρος νέα: Για δύο μήνες η επιχείρηση της Frontex

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα συμβάλει κάθε μεμονωμένη χώρα της ΕΕ, όμως όλες έχουν υποσχεθεί να βοηθήσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος. Η επιχείρηση της Frontex είναι σχεδιασμένη για δύο μήνες, αλλά μπορεί να παραταθεί. Στα ελληνικά νησιά βρίσκονται μάλιστα ήδη δύο στελέχη από την Γερμανία, προκειμένου να εξετάσουν εάν μπορούν να υποστηρίξουν τις τεχνικές εργασίες των ελληνικών Αρχών για την ανέγερση χειμερινών καταλυμάτων και την δημιουργία παροχής νερού για τους πρόσφυγες.

«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στην φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας προς το προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στον Έβρο, σε επίσκεψη του με αφορμή την ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο υπουργός συνοδευόταν από τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί και την διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της FRONTEX, Ana Cristina Jorge. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες η Τουρκία κλιμάκωσε την ένταση με συνεχείς προκλήσεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο, όταν F-16 πέταξαν χαμηλά στον Έβρο, και όταν τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού.

Τα γεγονότα των τελευταίων τριών ημερών δείχνουν την πρόθεση της Τουρκίας να κλιμακώσει επικίνδυνα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εν μέσω της μετέωρης διαπραγμάτευσης του Ταγίπ Ερντογάν με τους Ευρωπαίους. Όσο ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει τις απαιτήσεις του να μην ικανοποιούνται, κλιμακώνει τις πιέσεις στην Ελλάδα.

Νέος γύρος έντασης με μολότοφ – Με συλλήψεις και τουρμπίνες αέρα απάντησαν οι Έλληνες

Συνεχίστηκε το βράδυ της Πέμπτης η ένταση στις Καστανιές Έβρου όταν ομάδα μεταναστών άναψε φωτιές και πετούσε πέτρες προς την ελληνική πλευρά. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που τραβήχτηκε από το ελληνικό φυλάκιο και δημοσιεύει ο ελληνικός στρατός άγνωστος από την πλευρά της Τουρκίας πετάει μολότοφ πάνω από τον ελληνικό φράχτη. Την εστία φωτιάς σβήνει άμεσα το ελληνικό πυροσβεστικό όχημα που βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Για ακόμα μία φορά, τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή. Οι τουρκικές αρχές, μάλιστα, φαίνεται να οπλίζουν τα χέρια των μεταναστών και με βόμβες μολότοφ. Νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, Τούρκοι κομάντο απέναντι από τις Φαίρες Έβρου εθεάθησαν να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις και χειρονομίες κατά των αστυνομικών. Οι Τούρκοι στρατιώτες έκαναν το σήμα των «Γκρίζων Λύκων», ενώ ένας από αυτούς σημάδευε τους Έλληνες αστυνομικούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις