Φυσικό απολυμαντικό για το σπίτι: Πώς να το φτιάξετε, με πολύ φθηνά υλικά

PLUS

Φυσικό απολυμαντικό για το σπίτι: Πώς να το φτιάξετε, με πολύ φθηνά υλικά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φυσικό απολυμαντικό για το σπίτι: Για να μην ψάχνεις τώρα που η αγορά αδειάζει λόγω του ιού.

13.03.2020 | 17:38

Φυσικό απολυμαντικό για το σπίτι: Εάν χρησιμοποιείτε απολυμαντικά του εμπορίου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά από αυτά είναι είτε αναποτελεσματικά, είτε περιέχουν χημικά που αν γνωρίζατε τη δράση τους, το πιο πιθανό, είναι ότι δεν θα τα βάζατε ποτέ στο σπίτι σας. Επιπλέον, τα μικρόβια και τα βακτήρια που ζουν στο σπίτι σας αλλά και μέσα στο σώμα σας αναπτύσσουν μηχανισμούς ανοχής με τη συνεχή  επανάληψη καθιστώντας ακόμα και τα ισχυρότερα απολυμαντικά ολοένα πιο αναποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως το πιο κοινό απολυμαντικό, η χλωρίνη, η οποία από μόνη της αποτελεί ισχυρό δηλητήριο, όταν αναμειχθεί με προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν φωσφορικά πραγματοποιούνται αντιδράσεις που οδηγούν στην παραγωγή αερίου χλωρίου και υδροχλωρικού οξέος, ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές. Όταν μάλιστα δράσει με προϊόντα που περιέχουν αμμωνία προκαλεί ναυτία και ερεθισμούς και κάποιες φορές πνευμονία ή πνευμονικό οίδημα. Και με όρους Θεού και Διαβόλου, ο χημικός  Dr Otto Hutzinger  είχε πει «ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο διάβολος μόνο ένα, το χλώριο».

 Υπάρχουν φυσικά και αποτελεσματικά απολυμαντικά καθαριστικά;

Όχι μόνο υπάρχουν αλλά πολλές φορές είναι και πολύ πιο αποτελεσματικά από τα χημικά και το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά σας είναι να ασχοληθείτε λίγα λεπτά για να φτιάξετε. Πάμε να δούμε κάποιες συνταγές.

Απολυμαντικό για έπιπλα και τζάμια με ξύδι και αιθέρια έλαια

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό απολυμαντικό.

Υλικά:
– 500 ml ξίδι
– 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι (ισχυρό αντιμικροβιακό και βακτηριοστατικό)
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα (αντιμικροβιακό, αρωματικό)
– 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι (αντιμικροβιακό, αρωματικό)

Παρασκευή:

Σε ένα βάζο ή μπουκάλι, κατά προτίμηση σκούρο, προσθέστε το ξύδι και τα αιθέρια έλαια. Μπορείτε να τα ανακατέψετε αλλά ιδανικό είναι να τα αφήσετε για 3  – 4 μέρες ώστε το διάλυμα να ενοποιηθεί φυσικά.

Τι να προσέξετε:

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού μπορεί να είναι ερεθιστικό για την επιδερμίδα σας. Φορέστε γάντια όταν χρησιμοποιείτε το καθαριστικό

Απολυμαντικό χώρου και χεριών

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν απολυμαντικά σπρέι όταν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος προκειμένου να σκοτώσουν τα μικρόβια που υπάρχουν στον αέρα. Μπορείτε όμως να κάνετε την ίδια δουλειά και το ίδιο αποτελεσματικά χωρίς χημικές ουσίες χρησιμοποιώντας βότανα!

Υλικά

Ένα μικρό μπουκαλάκι με ψεκαστήρα

250 ml νερό

20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο

20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας

Δείτε ακόμη

Covid -19: Πώς κολλάει ο ιός και πόση διάρκεια ζωής έχει στις επιφάνειες

ΑΤΜ, χαρτονομίσματα, πόμολα – Τι να αποφεύγετε για να μην κολλήσετε Covid 19

Exit mobile version