Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έκθεση για την Τουρκία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “καίει” τον Ερντογάν – Βασανισμοί, ύποπτοι θάνατοι
ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση για την Τουρκία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “καίει” τον Ερντογάν – Βασανισμοί, ύποπτοι θάνατοι

Έκθεση για την Τουρκία: Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εφαρμόστηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, έχει περιορίσει βασικές ελευθερίες και υπονόμευσε το κράτος δίκαιου στην Τουρκία. 

Έκθεση για την Τουρκία: Σκληρή απάντηση στις «καταγγελίες» Ερντογάν κατά της Ελλάδας για «σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αποτελεί η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία. Η έκθεση 72 σελίδων που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης για την Ελλάδα, «καίει» τον Ερντογάν, καθώς κάνει αναφορές για «βασανισμούς», «ύποπτους θανάτους» και «εξαφανίσεις», καθώς και «αυθαίρετες συλλήψεις».

Η ετήσια έκθεση φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς κάνει αναφορά για συγκεκριμένα περιστατικά φυλάκισης βουλευτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων μεταξύ άλλων, καθώς ακόμη και για ξένους πολίτες. Τονίζει μάλιστα και «προβλήματα» στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης στον Τύπο και το διαδίκτυο, αναφέροντας μάλιστα περιστατικά βίας και κλεισίματος Μέσων Ενημέρωσης.

Η Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έθεσε σε διαθεσιμότητα πάνω από 45.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς, ενώ συνέλαβε πάνω από 130.000 άτομα που εργάζονταν για το δημόσιο. Ακόμη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του, κάνει αναφορά για «παρατυπίες» της Τουρκίας στο προσφυγικό, αναφέροντας περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων.

Παρατυπίες της Τουρκίας και στο προσφυγικό

Στο προσφυγικό, όπου ο Ερντογάν παριστάνει τον τιμητή του Διεθνούς Δικαίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων [push backs].

Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης του Κόμματος των Εργαζομένων του Κουρδιστάν (PKK) και των παρακλαδιών του συνεχίστηκαν και το 2019, αν και σε μειωμένο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο των δυνάμεων ασφαλείας, των τρομοκρατών του ΡΚΚ και των αμάχων. Η κυβέρνηση δεν δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες για τη διερεύνηση ή τη δίωξη του προσωπικού για αθέμιτους ή ακούσιους θανάτους πολιτών που συνδέονται με επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.

Δείτε ακόμη

Διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη – Για το επεισόδιο στην Κω

ΕΚΑΜ και αστυνομικοί από Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία και Κύπρο στον Έβρο

Ό,τι έκαναν οι Ναζί, το κάνει και η Ελλάδα – Χωρίς όρια η αθλιότητα Ερντογάν

Προκλητικοί, με το χέρι στη σκανδάλη οι Τούρκοι κομάντος στον Έβρο (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις