Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

10

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός μέτρα: Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους γονείς
ΠΩΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ

Κορονοϊός μέτρα: Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους γονείς

Κορονοϊός μέτρα: Τη θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας στο πλαίσιο των μέτρων για την κρίση του κορωνοϊού.

Κορονοϊός μέτρα: Αναλαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων. Επίσης ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρόνια για την ελληνική οικονομία, καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκή επίπεδο. Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε πως θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για γονείς, διευκρινίζοντας πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) διευκρινίζει πως οι τρεις ημέρες θα λογίζονται σαν ειδικού σκοπού και μια ως κανονική.

Την άδεια ειδικού σκοπού θα μπορεί να πάρει ένας εκ των δύο γονέων, με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και έως τις 10 Απριλίου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι τέσσερις ημέρες άδειας θα είναι ειδικού σκοπού και η μια κανονική.

Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος θα καλύψει από τον προϋπολογισμό το 1/3 των αποδοχών. Ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός.

Στο δημόσιο το κράτος θα καλύψει το σύνολο του κόστους. Σε περίπτωση που ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού ο άλλος γονιός δεν τη δικαιούται. Επίσης, εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται ή είναι ΑμεΑ.

Παράλληλα ενισχύεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για νέες προσλήψεις, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

Διπλός ο στόχος της κυβέρνησης στο Eurogroup

Σε ερώτηση του CNN Greece για το κατά ποσό μπορεί να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός λόγω κορωνοϊού και τι προσδοκά η κυβέρνηση από το Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο στόχος είναι διπλός. Από τη μια να υπάρξει ευελιξία στους δημοσιονομικούς στόχους και από την άλλη να εξαιρεθούν συγκεκριμένες δαπάνες από τον προϋπολογισμό. Επίσης ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η Ελλάδα προσέρχεται στο Eurogroup με τα παραπάνω δυο αιτήματα και στη συνέχεια θα οριστικοποιήσει το πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα:

– Σε περίπτωση που η άδεια ειδικού σκοπού αφορά εργαζόμενο του δημοσίου τομέα το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

– Για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προυπολογισμό το 1/3 των αποδοχών του αλλά αυτό είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει.

– Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται

– Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού με την εξαίρεση ασθενών από κορωνοϊό ή άτομα με αναπηρία.

– Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται η δυνατότητα με ευέλικτο ωράριο εργασίας όπου αυτό είνα εφικτό.

– Για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα δύναται η επιχείρηση να προσφέρει ευέλικτο ωράριο απασχόλησης ή εργασία εξ αποστάσεως.

Δείτε ακόμη

Στο σπίτι οι έλεγχοι των μαθητών του δημοτικού – Τι γίνεται με τις χαμένες ώρες

Ελλάδα: 120 τόνοι λαθραίου αλκοόλ από «μπόμπες» στη “μάχη” κατά του ιού

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις