Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσαβούσογλου Ελλάδα: Το μεταναστευτικό και το μήνυμα στην ΕΕ για τα σύνορα
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου Ελλάδα: Το μεταναστευτικό και το μήνυμα στην ΕΕ για τα σύνορα

Τσαβούσογλου Ελλάδα: «Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας πρέπει να επικαιροποιηθεί», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Τσαβούσογλου Ελλάδα: Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά σε αυτά που διατηρεί η Τουρκία νότια και ανατολικά. Μία ημέρα μετά το ραντεβού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο της Ε.Ε., ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην Συρία.

Η Άγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, δήλωσε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Ερντογάν ΕΕ: Η χθεσινή συνάντηση και οι δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ

Χωρίς κάποια συμφωνία για το μεταναστευτικό που έχει κλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ έφυγε από τις Βρυξέλλες ο Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν, αφού οι σχετικές συνομιλίες για την τύχη των προσφύγων στη χώρα του έληξαν χωρίς αποτέλεσμα χθες. Καμία απ’ τις δύο πλευρές δεν φάνηκε ικανοποιημένη από τη σχεδόν δίωρη συνάντηση με τον Ερντογάν να αποχωρεί χωρίς δηλώσεις και κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ να προειδοποιούν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα προς διευθέτηση καθώς απαίτησαν από την Τουρκία να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις σε διάφορα ζητήματα και γι’αυτό είναι σημαντικό να έχουμε έναν ειλικρινή, ανοικτό διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι από την ΕΕ και την Τουρκία θα εργαστούν «για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος». Aπό την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η συμφωνία με την Τουρκία «παραμένει έγκυρη και πρέπει να εφαρμόσουμε τα στοιχεία που δεν έχουν εφαρμοστεί ως τώρα», παραδεχόμενη ότι αυτό είναι ευθύνη όχι μόνον της Τουρκίας, αλλά και της ΕΕ. «Δώσαμε στον πρόεδρο Ερντογάν να καταλάβει ότι είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε εφόσον αυτό είναι αμοιβαίο», τόνισε.

Ο Ερντογάν απαίτησε περισσότερη οικονομική βοήθεια και θέλει από την ΕΕ να τηρήσει τη δέσμευσή της να μπορούν οι Τούρκοι υπήκοοοι να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε χώρες μέλη της Ένωσης με αντάλλαγμα να κρατήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη χώρα του, ένας σημαντικός μοχλός πίεσης για τον ίδιο καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι η προσφυγική κρίση του 2015 συνέβαλε στην άνοδο του λαϊκισμού και των αντιευρωπαϊκών αισθημάτων στη Γηραιά Ήπειρο.

Δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις