alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Cnn: “Οι άνθρωποι στον Έβρο δεν είναι Σύροι – Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Cnn: “Οι άνθρωποι στον Έβρο δεν είναι Σύροι – Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας”

Μητσοτάκης Cnn: Κάλεσε τον Ερντογάν να σταματήσει τα «fake news», χαρακτήρισε «νεκρή» τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ.

Μητσοτάκης Cnn: Συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN και τον δημοσιογράφο Ρίτσαρντ Κουέστ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην προπαγάνδα της Άγκυρας αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Αντιμετωπίζουμε μια συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει μετανάστες και πρόσφυγες ως γεωπολιτικά πιόνια προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι Σύροι, δεν προέρχονται από το Ιντλίμπ. Ζουν στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι περισσότεροι από αυτούς μιλούν άπταιστα τουρκικά, υποστηρίζονται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, που τους παρέχει μεταφορικό για να φτάσουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και φυσικά η Ελλάδα κάνει ότι κάθε κυριαρχικό κράτος προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορά της από κάθε παράνομη είσοδο. Αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική τηλεόραση.

«Προφανώς παρατηρήσαμε τις τελευταίες ώρες αυξημένη ένταση στα σύνορα. Προσπάθησαν να κάψουν τον φράχτη, υπήρξαν σειρά προσπαθειών να ρίξουν δακρυγόνα στα στρατεύματά μας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από την Τουρκία και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στα σύνορα».

Μητσοτάκης Cnn: Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας

«Δεν βλέπω γιατί πρέπει να μας κατηγορήσει κανείς για κάτι που είπαμε δημόσια πως θα κάνουμε. Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας και αυτό κάνουμε» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN. «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που ξεκίνησαν την κρίση. Δεν ενθαρρύναμε ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα παράνομα. Ειλικρινά είμαστε μια χώρα που στο πέρασμα των χρόνων δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Ανοίξαμε τα σπίτια μας, τις καρδιές μας και είναι απαράδεκτο για εμένα, ως πρωθυπουργό της χώρας, να κατηγορούμαστε πως δεν μεταχειριζόμαστε σωστά τους μετανάστες σε κατάσταση ανθρωπιστικής ανάγκης. Η Ελλάδα έδειξε τον ανθρωπισμό της κατά τη διάρκεια της κρίσης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε μια διαδικασία «κατά την οποία μια άλλη χώρα, συστηματικά χρησιμοποιεί και κακομεταχειρίζεται τους ανθρώπους αυτούς και τους στέλνει στα σύνορα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν μεταχειρίζεται υπερβολική βία. «Δεν εκκινούμε την ένταση, αντιδρούμε, απαντώντας στις προκλήσεις που έλαβαν χώρα στα σύνορα» είπε.

Μητσοτάκης Cnn: Η Συμφωνία με την ΕΕ είναι νεκρή

Αναφερόμενος στη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως αυτή είναι νεκρή «Και είναι νεκρή γιατί η Τουρκία αποφάσισε να θέσει ένα τέλος σε αυτή, εξαιτίας όσων συνέβησαν στη Συρία. Η Τουρκία έχει υποχρέωση να σταματήσει ανθρώπους από το να φτάνουν στην ακτογραμμή και υποχρέωση να περιορίσει τους διακινητές και το παράνομο πέρασμα ανθρώπων στην Ελλάδα. Είναι ακριβώς αυτό που αναφέρει η συμφωνία και κάνουν το ακριβώς αντίθετο», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος, υποδεχόμενη εκατομμύρια πρόσφυγες και πάντα ήθελα να την υποστηρίξω στην προσπάθειά της. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει κάτω από καθεστώς εκβιασμού. Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία» είπε.

Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο είπε: «Ο Ερντογάν πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό, να σταματήσει να είναι ο διοργανωτής Fake News. Υπάρχουν απολύτως εσφαλμένες κατηγορίες για όσα συμβαίνουν στα σύνορα. Δεν είμαστε εμείς που υποκινούμε την ένταση στα σύνορα, αλλά έχουμε κάθε κυριαρχικό δικαίωμα να προστατέψουμε τα σύνορα μάς».

Δείτε ακόμη

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Δεν θέλω να μιλήσω με τον Μητσοτάκη – Οι Έλληνες σκότωσαν 5 πρόσφυγες

Σκηνές απείρου κάλλους: Μετανάστες φωνάζουν «αλλαχού ακμπάρ», Τούρκοι πυροβολούν στον αέρα