Έβρος τώρα: Περίεργα “παιχνίδια” – Τούρκοι ρίχνουν χημικά χωρίς να κινούνται μετανάστες

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος τώρα: Περίεργα “παιχνίδια” – Τούρκοι ρίχνουν χημικά χωρίς να κινούνται μετανάστες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έβρος τώρα: Ηλεκτρισμένη είναι για ακόμη μια ημέρα η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξέσπασαν επεισόδια ενώ έγινε και χρήση χημικών.

06.03.2020 | 08:31

Έβρος τώρα: Σε μαζικές ρίψεις δακρυγόνων προχώρησαν Τούρκοι προς την ελληνική πλευρά το πρωί της Παρασκευής στις Καστανιές του Έβρου χωρίς να φαίνεται, τελικά, να υπάρχει προσπάθεια εισβολής από τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το ελληνικό έδαφος. «Εδώ και ώρα  έχει έχει αρχίσει η ρίψη δακρυγόνων μετά απο μια ήρεμη νύχτα. Φαίνεται ότι το έργο αυτό θα το βλέπουμε για αρκετές ημέρες τις πρωινές ώρες» περιέγραψε την κατάσταση στον ΘΕΜΑ ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

«Μετά την ξεκούραση της νύχτας παίρνουν κατεύθυνση για να ασκήσουν πίεση στις ελληνικές δυνάμεις. Ίσως είναι σε μια προσδοκία εξάντλησης των δικών μας δυνάμεων και για να μην υπάρχει επανάπαυση ότι τα επεισόδια τελείωσαν» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας «το βράδυ πιέζουν περισσότερο στον κεντρικό και νότιο Έβρο και το πρωί στις Καστανίες». Όσον αφορά, τέλος, την δημιουργία καταυλισμού για χιλιάδες μετανάστες στην Αδριανούπολη ο κ. Μαυρίδης είπε ότι «προχωρά με μικρή αυξητική τάση».

Και Γκρίζοι Λύκοι στον Έβρο

Όπως έλεγε χθες στο CNN o κοινοτάρχης Φερών, Θανάσης Πεμούσης τόνιζε πως επικρατεί σχετική ηρεμία στο Δέλτα του Έβρου.

«Τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη επικρατεί μια σχετική ηρεμία στο Δέλτα του Έβρου, με τον καιρό να δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς βρέχει, γι’ αυτό και δεν επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πεμούσης. Σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας για αποστολή 1.000 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα για λόγους αποτροπής των επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Τουρκία, ο κοινοτάρχης Φερών απαντά:

«Δεν καταλαβαίνω τι επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν με τους “κομάντο” που στέλνει στον Έβρο, αλλά δεν μας πτοεί τίποτα. Είμαστε εδώ, παραμένουμε σε επιφυλακή και φυλάμε τα σύνορα μας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία -όπως είναι ευρέως γνωστό- οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας στελεχώνονται από τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους.

Ποιοι είναι οι Τούρκοι κομάντο που στέλνει ο Ερντογάν

Η διαβόητη Polis Özel Harekât η PÖH αναλαμβάνει δράση στην… προστασία των παράνομων μεταναστών.

«Απάνθρωπες συμπεριφορές από ελληνικής πλευράς». Με αυτή την προπαγανδιστική φράση ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως στέλνει 1.000 κομάντο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Προφανώς και δεν έπιασαν τον «Σουλτάνο» οι ευαισθησίες του για προστασία παράνομων μεταναστών, τους οποίους χρησιμοποιεί ως πολιορκητικό κριό για να πιέσει την Ευρώπη να του κάνει τα χατίρια.

Η διαβόητη Polis Özel Harekâ είναι η μονάδα που θα στείλει ο Ερντογάν στην Αδριανούπολη με έναν και μοναδικό στόχο: Να προκαλέσει θερμό επεισόδιο με κάθε τρόπο.

Και η Polis Özel Harekâ είναι η κατάλληλη για τέτοιου είδους πρακτικές. Η PÖH είναι ευρέως γνωστή πως έχει στις τάξεις της ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους και μάλιστα η προβοκατόρικη δράση της έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Ουσιαστικά μιλάμε για τις ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας. Με βαρύ οπλισμό και το ελεύθερο από τον Ερντογάν να τον… χρησιμοποιεί κατά βούληση, το σκοινί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία τεντώνεται επικίνδυνα.

Κλιμάκιο της ΝΔ στον Έβρο

Κλιμάκιο στελεχών της ΝΔ με επικεφαλής τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργο Στεργίου μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο προκειμένου να δηλωθεί η στήριξη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους αστυνομικούς και τους κατοίκους της περιοχής, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αποστολή την ερχόμενη εβδομάδα των επιπλέον δυνάμεων της Frontex στην περιοχή.

Σχεδιάζεται, επίσης, η τοποθέτηση επιπλέον 40 χιλιομέτρων φράχτη κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία (σ.σ.: ο υφιστάμενος έχει μήκος 12 χιλιόμετρα), ενώ διαρκείς είναι οι επαφές σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να κερδηθεί και ο πόλεμος προπαγάνδας που έχει ξεκινήσει από την πλευρά της Άγκυρας.

Ενδεικτική είναι, μεταξύ άλλων, η δήλωση του υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή στο Live News του Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο  πως «δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να έχουμε πυροβολήσει μετανάστη», καθώς η Τουρκία εμμένει να ισχυρίζεται – αυτή τη φορά μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου – ότι έχουν σκοτωθεί τρεις μετανάστες από ελληνικά πυρά στην παραμεθόριο και έχουν τραυματιστεί πολλοί άλλοι.

Δείτε ακόμη

Βαρεμένος μετά τους “τζάμπα μάγκες” – “Στον Έβρο έχουν βγει με τις καραμπίνες για να προστατεύσουν τις βίλες τους”

Exit mobile version