Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δέκατο κρούσμα Ελλάδα: Με κορονοϊό η σύζυγος του 66χρονου που νοσηλεύεται στην Πάτρα
ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ Η ΧΩΡΑ

Δέκατο κρούσμα Ελλάδα: Με κορονοϊό η σύζυγος του 66χρονου που νοσηλεύεται στην Πάτρα

Δέκατο κρούσμα Ελλάδα: Μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνονται ύστερα από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Δέκατο κρούσμα Ελλάδα: Στην Ηλεία εντοπίστηκε το 10ο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα -η σύζυγος του ένατου ασθενή, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση ενώ η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται. Η γυναίκα μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. Οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν με ταχύτατους ρυθμούς την ιχνηλάτηση των επαφών του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, με στόχο να εξετάσουν σε πρώτη φάση τους συνταξιδιώτες του και στη συνέχεια όλα τα άτομα που τον συνάντησαν μετά από το ταξίδι του σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Σε καραντίνα είναι και μέλη του προσωπικού νοσοκομείων -σε Αμαλιάδα και Πάτρα- που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή πριν επιβεβαιωθεί ότι νοσεί από τον ιό. Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε πως ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός είναι θετικός στον ιό έχει σημάνει συναγερμός στην Ηλεία, ενώ υπάρχει και ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του 66χρονου, καθώς νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Ο άνδρας, που είχε πάει εκδρομή στο εξωτερικό, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα την Κυριακή και αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας. Στη συνέχεια, παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι γιατροί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία, αλλά παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία.

Έκτακτα μέτρα

Το βράδυ της Τετάρτης, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Όπως αποφασίστηκε, κλείνουν δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων ενώ αναστέλλονται και όλες οι μαζικές συναθροίσεις όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους για δύο ημέρες.

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογοίας, Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε:

«Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα

1ο κρούσμα του κορωνοϊού: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου: 38χρονη στη Θεσσαλονίκη που είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία, στο Μιλάνο.

2ο κρούσμα του κορωνοϊού: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη ο 9 ετών γιος της 38χρονης.

3ο κρούσμα του κορωνοϊού: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη γυναίκα 40 ετών, τραπεζικός, στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.

4ο κρούσμα του κορωνοϊού: Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη 36χρονη καθηγήτρια στην Αθήνα, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.

5ο κρούσμα του κορωνοϊού: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, φίλη της 38χρονης (2ο κρούσμα).

6ο κρούσμα του κορωνοϊού: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Διεγνώσθη 62χρονος στην Αθήνα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

7ο κρούσμα του κορωνοϊού: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου: Ελληνας στην Αθήνα, στενή επαφή του τρίτου κρούσματος (40χρονης).

8ο κρούσμα του κορωνοϊού: Τετάρτη 04 Μαρτίου: Ελληνας στη Θεσσαλονίκη, στενή επαφή του πέμπτου κρούσματος.

9ο κρούσμα του κορωνοϊού: Τετάρτη 04 Μαρτίου: Ελληνας στην Πάτρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

10ο κρούσμα του κορωνοϊού: Πέμπτη 05 Μαρτίου: Ελληνίδα στην Πάτρα, σύζυγος του 9ου κρούσματος.

Καταγγελίες, φόβοι και έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις