Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

26

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ουκρανία πρωθυπουργός: Παραιτήθηκε ο Γκοντσαρούκ, σαρωτικός ανασχηματισμός
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία πρωθυπουργός: Παραιτήθηκε ο Γκοντσαρούκ, σαρωτικός ανασχηματισμός

Ουκρανία πρωθυπουργός: Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας υπέβαλε την παραίτησή του, μία κίνηση η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων.

Ουκρανία πρωθυπουργός: Η ουκρανική βουλή έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Ολέξιι Γκοντσαρούκ, την οποία υπέβαλλε την Τρίτη και η οποία υπήρξε μέρος ενός σαρωτικού κυβερνητικού ανασχηματισμού. Την θέση του 35χρονου Γκοντσαρούκ, ο οποίος υπήρξε ο νεαρότερος πρωθυπουργός της χώρας όταν ανέλαβε πέρυσι τα καθήκοντα του, στις 29 Αυγούστου του 2019, αναμένεται να αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντενίς Σμιγκάλ. Αφότου η ουκρανική βουλή έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Γκοντσαρούκ, με 353 ψήφους, ενώ θα αρκούσαν οι 226, υπέβαλλε την παραίτηση του σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

Πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ενώπιον των βουλευτών μίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος παρουσίασε την υποψηφιότητα του Σμιγκάλ για την θέση του πρωθυπουργού της νέα κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας τον υποψήφιο πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε:

«Αυτά τα χρόνια είχαμε πολλές κυβερνήσεις είχαμε κυβέρνηση “τεχνοκρατών” και κυβέρνηση “κλεπτοκρατών”, κυβέρνηση “σωτηρίας”, κυβέρνηση “ισχυρών επιχειρηματιών”, κυβέρνηση “σωτηρίας των ισχυρών επιχειρηματιών”, κτλ… Πιστεύω ότι επιτέλους θα υπάρξει κυβέρνηση για τον κόσμο».

Ο Ζελένσκι εξήρε ορισμένα επιτεύγματα της κυβέρνησης Γκοντσαρούκ, αλλά επισήμανε και σοβαρές αποτυχίες στο έργο της. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η νυν κυβέρνηση είναι η πρώτη στην οποία δεν υπήρχε διαφθορά. «Το να μη κλέβει κανείς όμως δεν αρκεί» είπε ο Ζελένσκι, καταγράφοντας στις επιτυχίες της την μείωση του πληθωρισμού, την καταπολέμηση της παραοικονομίας , την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων, τις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Όμως! Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι αρκετό για τους Ουκρανούς» είπε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος άσκησε ιδιαίτερα κριτική στο έργο της Κρατικής Τελωνειακής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη πτωτική τάση όσον αφορά την ανάπτυξη της βιομηχανίας και είπε ότι η κυβέρνηση απέτυχε να εξηγήσει την πολιτική της στον τομέα των κοινωνικών τελών και πρωτίστως αυτών που αφορούν στο φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις