Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπορισόφ – Ερντογάν: Αποκάλυψη για Μητσοτάκη και αιχμές για βία στα σύνορα
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορισόφ – Ερντογάν: Αποκάλυψη για Μητσοτάκη και αιχμές για βία στα σύνορα

Μπορισόφ - Ερντογάν: Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό «την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια, αλλά η απροθυμία του να καθίσει στο τραπέζι με τον Μητσοτάκη οδήγησε στο να μην γίνει αυτή η συνάντηση».

Μπορισόφ – Ερντογάν: Στην αποκάλυψη ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Όπως σημειώνει το euractiv.com, ο Μπορίσοφ είχε αναλάβει πρωτοβουλία που θα έφερνε στο τραπέζι των συζητήσεων στη Σόφια την Ελλάδα, την Τουρκία την Ελλάδα και Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να αποφευχθεί μια νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Ωστόσο το μόνο που κατάφερε είναι να λάβει διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο ότι η Άγκυρα θα τηρήσει τη δέσμευσή της να μην επιτρέψει μία μεταναστευτική πίεση στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το Euractiv σε συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο εργασίας με τον Ερντογάν ο Μπορίσοφ παραδέχθηκε ότι ότι ο οικοδεσπότης του δεν ήθελε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στους μετανάστες να περάσουν στην επικράτειά της και χρησιμοποιεί χειροβομβίδες κρότου και δακρυγόνα για να τους αποτρέψει από το να περάσουν παρανόμως», εξηγεί το euractiv και υπενθυμίζει ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ότι σκότωσαν δύο και τραυμάτισαν τρεις μετανάστες που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα τη Δευτέρα, ισχυρισμούς τους οποίους η Αθήνα απέρριψε ως «fake news».

Αιχμές για την Ελληνική Αστυνομία

«Προσπάθησα πολύ για να οργανώσω αυτή την τριμερή συνάντηση σε ένα ευρύτερο επίπεδο» είπε ο Μπορίσοφ και αφήνει υπαινιγμούς ότι η συνάντηση δεν έγινε εξαιτίας της αστυνομικής βίας στα ελληνικά σύνορα. «Αλλά μετά, λάβαμε πληροφορίες ότι σκοτώθηκαν μετανάστες. Κάποιοι από τους συναδέλφους μου δεν δίστασαν να δημοσιεύσουν απόψεις στο διαδίκτυο», είπε συγκεκριμένα χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.

«Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια την Παρασκευή, αλλά η απροθυμία του να καθίσει στο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάγωσε την επιθυμία μου να διοργανώσω τη συνάντηση», συνέχισε ο Μπορίσοφ. Από την πλευρά του ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει «διπλά standards» και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας για το θέμα των μεταναστών. «Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χλευάζει την αξιοπρέπεια της Τουρκίας», σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η στάση της Βουλγαρίας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις χώρες της ΕΕ. «Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την υγιή νοοτροπία της Βουλγαρίας υπό την ηγεσία του Μπόικο Μπορίσοφ», τόνισε. Όπως σημειώνει το euractiv, η Βουλγαρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που επιστρέφει αυτόματα στην Άγκυρα του Τούρκους φυγάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις