Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καούρες στο στομάχι αντιμετώπιση: Αιτίες και τρόποι να απαλλαγούμε
PLUS

Καούρες στο στομάχι αντιμετώπιση: Αιτίες και τρόποι να απαλλαγούμε

Καούρες στο στομάχι αντιμετώπιση: Οι καούρες αποτελούν μια συχνότατη πεπτική ενόχληση η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς και να προληφθεί αρκεί να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Καούρες στο στομάχι αντιμετώπιση: Συνήθως οι καούρες παρουσιάζονται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, καθώς και όταν ξαπλώνετε ή καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό. Οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα δηλαδή της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομαχιού και του οισοφάγου που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή.

Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, εν αντιθέσει με αυτόν του στομαχιού, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο.

Καούρες στο στομάχι αντιμετώπιση: 5 εύκολες λύσεις 

1. Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό: Η νικοτίνη του τσιγάρου έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να παλινδρομήσει.

2. Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί ή μετά το φαγητό: Τα αεριούχα ποτά μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας την παλινδρόμηση το περιεχομένου του στομάχου.

3. Μη φορτώνετε το στομάχι σας: η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πεπτικές ενοχλήσεις όπως φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα και να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.

4. Με μέτρο το αλκοόλ: το αλκοόλ, όπως και τα αναψυκτικά, έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

5. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό: Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας ώστε να είστε ανασηκωμένοι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις