Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Frontex Ελλάδα: Έρχονται κι άλλοι μετανάστες, ενισχύονται τα σύνορα
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Frontex Ελλάδα: Έρχονται κι άλλοι μετανάστες, ενισχύονται τα σύνορα

Frontex Ελλάδα: Την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα προβλέπει η έκθεση της υπηρεσίας προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex, την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Frontex Ελλάδα: Την εκτίμηση ότι θα ενταθεί η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τους μετανάστες, τις επόμενες ημέρες εκφράζει η Frontex. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της ΕΕ, Frontex, όπως μεταφέρει η Suddeutsche Zeitung, αναμένει ότι η κρίση στα σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία θα επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες. «Αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα», ανέφερε η αρχή το Σαββατοκύριακο σε μια εσωτερική και εμπιστευτική «Έκθεση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα», η οποία βρίσκεται σε γνώση της γερμανικής Die Welt, σύμφωνα με την SZ.

Η έκθεση, που γράφτηκε για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, συνεχίζει λέγοντας πως θα είναι δύσκολο να σταματήσει η μαζική ροή των ανθρώπων και εκτιμά ότι η πίεση αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές δράσουν για να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα.

Μακρόν: Η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια για την προστασία των συνόρων

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής και αφού η ελληνική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την προστασία των ελληνικών συνόρων, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να παρασχεθεί στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ταχεία βοήθεια για την προστασία των συνόρων. Πρέπει να δράσουμε μαζί για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση».

Μεταναστευτικό: Ανησυχία για τις ροές στα νησιά

Οι πληροφορίες ότι 120.000 μετανάστες περιμένουν να περάσουν από τα παράλια στα ελληνικά νησιά έχει κινητοποιήσει τις ελληνικές αρχές. Συνολικά 52 πλοία του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα προσπαθώντας να αποτρέψουν την αποβίβαση παράνομων μεταναστών στα νησιά. Την Κυριακή περίπου 500 άτομα κατάφεραν να φτάσουν σε Λέσβο και Σάμο.

Την Τρίτη ο Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ στον Έβρο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθούν την Τρίτη τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Θα τα προστατεύσουμε» έγραψε στο τουίτερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα συνεχίσουν να καταφτάνουν ορδές μεταναστών με αυξανόμενο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες, καθώς ο Ερντογάν στην προσπάθειά του να εκβιάσει την ΕΕ θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές του «να πλημμυρίσει» την Ευρώπη με μετανάστες, ίσως μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη μανία, όσο αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να «σφραγίσει» τα κύματα και να αποκρούσει τις μετακινήσει πληθυσμών προς τη δύση.

Έβρος: Συναγερμός στα σύνορα

Δεν έχει τέλος η προσπάθεια μεταναστών να περάσουν τα σύνορα στον Εβρο και να εισέλθουν στην Ελλάδα, καθώς και σήμερα αναμένεται να φτάσει νέο κύμα στις Καστανιές. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ και σήμερα αναμένεται να φτάσουν στα σύνορα πούλμαν με μετανάστες, οι οποίοι θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της να εξομαλύνει την κατάσταση με ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στον Εβρο, μετά τα σοβαρά επεισόδια που συνεχίστηκαν και την Κυριακή.

Μετά την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που κράτησε 3,5 ώρες, αποφάσισε να πάρει επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Με το κλίμα να είναι τεταμένο για μία ακόμη ημέρα χθες στον Εβρο, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στις εξής 5 ενέργειες:

Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έβρος: Συλλήψεις και τραυματίες

Για μία ακόμη ημέρα χθες η κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν στα όρια. Τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα, αλλά και το βράδυ, μερικές χιλιάδες μεταναστών έκαναν κι άλλες απόπειρες να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην Ελλάδα. Οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούστηκαν μαζί τους, με τους μετανάστες να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό. Μάλιστα, στις Καστανιές ήταν τόσο τεταμένο το κλίμα, που άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων έκαναν χρήση προειδοποιητικών πυρών.

Την ένταση ανέβασε περισσότερο και το γεγονός ότι, κατά πληροφορίες, Τούρκοι βρισκόντουσαν στα σύνορα και πετούσαν δακρυγόνα με drones προς τους Ελληνες αστυνομικούς. Στην διάρκεια των συγκρούσεων δύο αυτοκίνητα του στρατού και της αστυνομίας υπέστησαν φθορές. Στην επιχείρηση αναχαίτισης οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν και όχημα ρίψης νερού, ενώ προχώρησαν στις συλλήψεις 98 ατόμων. Εγιναν πάνω από 5.500 απόπειρες εισόδου μεταναστών, μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα.

Πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να φιλοξενήσει τους αστυνομικούς

Παράλληλα, λόγω του μεγάλου αριθμού αστυνομικών στην περιοχή, αναζητούνταν χώροι ώστε να μπορέσουν να μείνουν, όταν δεν είναι σε υπηρεσία. Έτσι, νωρίς το πρωί αναμένεται η άφιξη του επιβατηγού/οχηματαγωγού πλοίου Superfast XI στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν για να στεγαστούν οι αστυνομικοί, μιας και η πληρότητα στα ξενοδοχεία του Εβρου και της Κομοτηνής, είναι πολύ μεγάλη, λόγω και του τριημέρου.

«Τα δωμάτια γεμίζουν από αστυνομικούς που έρχονται για τη φύλαξη των συνόρων. Οι κρατήσεις γίνονται μέχρι και Κομοτηνή, ενώ σε επικοινωνία που είχα σήμερα με ξενοδόχους της Ξάνθης με ενημέρωσαν ότι και εκεί τα ξενοδοχεία γεμίζουν με αστυνομικούς. Έχουμε πληρότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης, Απόστολος Παλακίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις