Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος τώρα: Νέα επεισόδια και χημικά στις Καστανιές – Αποτράπηκαν 9.900 μετανάστες
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος τώρα: Νέα επεισόδια και χημικά στις Καστανιές – Αποτράπηκαν 9.900 μετανάστες

Έβρος τώρα: Λίγο πριν τις 10.00 σημειώθηκαν νέα επεισόδια με δακρυγόνα και χημικά που έπεσαν από την τουρκική πλευρά.

Έβρος τώρα: Για τέταρτη ημέρα η κατάσταση στα σύνορα στον Εβρο είναι τεταμένη, καθώς μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στην Ελλάδα με τις ελληνικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους κρατήσουν έξω από τη συνοριογραμμή. Οι ελληνικές δυνάμεις κάνουν χρήση χημικών προκειμένου να αποτρέψουν τους μετανάστες από το να περάσουν τα σύνορα. Μέσα σε 24 ώρες από τις 06:00 της Κυριακής ως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 9877 μετανάστες προσπάθησαν να παραβιάσουν τα σύνορα στον Εβρο και να περάσουν στην Ελλάδα, ωστόσο οι ελληνικές δυνάμεις τους απέτρεψαν. Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως κατά μήκος των συνόρων του Έβρου έγιναν σποραδικές απόπειρες εισόδου στον ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Τούρκοι έριχναν χημικά στις ελληνικές δυνάμεις

Υπενθυμίζεται μάλιστα η πρωτοφανής στάση της τουρκικής πλευράς, καθώς πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων, με την καθοδήγηση από drones, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. Τα δακρυγόνα που διαπερνούν τα σύνορα φαίνεται πως εκτοξεύονται από Τούρκους αστυνομικούς καθώς ακούγονται οι κρότοι των εκτοξευτήρων. Στη θέα των δακρυγόνων που προσγειώνονται στην ελληνική πλευρά των συνόρων ακούγονται κάποιοι -πιθανότατα μετανάστες που στοιβάζονται στην περιοχή- να ζητωκραυγάζουν.  Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν ακόμα και πολυβομβιδοβόλο καπνογόνων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Τουρκική περίπολος έκοβε τον φράχτη

Ο Σταύρος Τζιαμαλίδης πρόεδρος κοινότητας Καστανιών, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ  περιέγραψε την κατάσταση ως εξαιρετικά δύσκολη: Έχουν πολύ μεγάλη βοήθεια από τους Τούρκους οι μετανάστες. Τουρκική περίπολος έκοβε τον φράχτη για να βοηθήσει τους μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα. Πρόλαβε η δική μας περίπολος και προχώρησε στην αποκατάσταση του φράχτη. Οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι, έχουν υπομονή, θέλουν να βοηθήσουν την κατάσταση όπως μπορούν.

Πάνω από 9.800 αποτροπές εισόδου και 68 συλλήψεις σε ένα 24ωρο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση των ελληνικών Αρχών, από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας έγιναν, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου, σποραδικές απόπειρες εισόδου στο ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις. Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου. Ακόμη, συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις