Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετανάστες Μυτιλήνη: Επεισόδια – Πολίτες εμποδίζουν την αποβίβαση στο λιμάνι
ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μετανάστες Μυτιλήνη: Επεισόδια – Πολίτες εμποδίζουν την αποβίβαση στο λιμάνι

Μετανάστες Μυτιλήνη: Πολυπληθείς ομάδες πολιτών από τα χωριά αλλά και από την Μυτιλήνη έχουν μπλοκάρει αυτή τη στιγμή τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο.

Μετανάστες Μυτιλήνη: Τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο έκλεισαν το μεσημέρι ομάδες κατοίκων στη Μυτιλήνη. Οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας. Στο χώρο των συγκεντρώσεων παρευρέθηκαν στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Β. Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη και ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κάλεσε τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα», είπε ο κ. Κύτελης.

Την ίδια ώρα, ομάδα πολιτών από την περιοχή της Θερμής έχει αποκλείσει αυτή τη στιγμή το λιμάνι της Θερμής μη επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί. Στη βάρκα επιβαίνουν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης. Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Μεταναστευτικό: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκαλείται εκτάκτως το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ γνωστοποίησε ότι είναι τουλάχιστον 13.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Η νύχτα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα τεταμένη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τις ελληνικές Αρχές να αποτρέπουν τη είσοδο σε συνολικά 9.927 άτομα σε όλο τον Έβρο. Οι συλλήψεις ήταν δεκάδες, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι ορισμένοι επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη στην περιοχή ακόμη και με σκάλες. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 98 συλλήψεις, ενώ μεταξύ αυτών είναι και δύο Τούρκοι.

Όλοι οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί στην Ορεστιάδα και εξετάζονται. Είναι χαρακτηριστικό πως κανένας δεν είναι από τη Συρία, ενώ ως επί το πλείστον πρόκειται για άτομα από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Το πρωί οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν ότι το σχέδιο από την απέναντι πλευρά προβλέπει φορτηγά αυτοκίνητα να μεταφέρουν μικρές ομάδες μεταναστών κατά μήκος του Έβρου, να σταματούν σε διάφορα σημεία, να προσπαθούν να περάσουν το φράχτη και όταν αυτό δεν είναι εφικτό να ξαναανεβαίνουν στα φορτηγά και να συνεχίζουν, μέχρι να βρουν άλλο σημείο.

Το SMS των ελληνικών αρχών προς τους μετανάστες: Μην περνάτε τα σύνορα

Γραπτό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα προσφύγων και μεταναστών που σκοπεύουν να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα αποστέλλουν οι ελληνικές αρχές.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες».

Αναθεωρεί το επίπεδο συναγερμού για τα ελληνοτουρκικά σύνορα η Frontex

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε το επίπεδο συναγερμού της σε «υψηλό» για τα ελληνοτουρκικά σύνορα ενώ πρόσθεσε ότι έλαβε αίτημα επιπρόσθετης βοήθειας από την Ελλάδα.

«Αναθεωρήσαμε το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μια εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοηθείας από την Ελλάδα. Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Αλγερινός: “Θα περάσουμε τα σύνορα θέλουν δεν θέλουν θα τους γ@μήσ@υμε”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις