Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος τώρα: Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικά οχήματα για τους μετανάστες
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Έβρος τώρα: Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικά οχήματα για τους μετανάστες

Έβρος τώρα: Η Τουρκία όχι μόνο δεν τηρεί την κοινή δήλωση με την ΕΕ, αλλά στέλνει και μετανάστες στη χώρα μας βοηθώντας τους, μάλιστα, στις μετακινήσεις με στρατιωτικά οχήματα.

Έβρος τώρα: Παραμένει τεταμένη η κατάσταση στον Έβρο, η οποία επιτείνεται από το γεγονός ότι τουρκικά στρατιωτικά οχήματα συνοδεύουν στη συνοριογραμμή με την Ελλάδα λεωφορεία με μετανάστες. Στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου, μια ομάδα έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανέων στον Έβρο, με σκοπό να εισέλθει σε ελληνικό έδαφος. Άμεσα επενέβησαν δυο ελαφρά, τροχοφόρα ανιχνευτικά οχήματα του στρατού (VBL) και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων με τη βοήθεια της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

Όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά, έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για δακρυγόνα χειρός, τα οποία δίνουν οι Τούρκοι σε κάποιους από τους μετανάστες, που με τη σειρά τους τα πετάνε στο ελληνικό έδαφος και στους αστυνομικούς. Τραβούν την περόνη και τα ρίχνουν περίπου όπως λειτουργεί η χειροβομβίδα. Αυτή τη στιγμή έχει σφραγιστεί το σημείο και επισκευάζεται ο φράχτης.

Ερντογάν: Aνοίξαμε τα σύνορα – Σήμερα θα φύγουν άλλοι 25.000-30.000 πρόσφυγες

Το άνοιγμα των συνόρων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Σύρους πρόσφυγες επιβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αποκάλυψε και το περιεχόμενο του διαλόγου του με τον Ρώσο πρόεδρο αναφορικά με την κλιμακούμενη ένταση στην Ιντλίμπ της Συρίας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστήριξε ότι περίπου 18.000 πρόσφυγες ήδη έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν μπορεί «να διαχειριστεί ένα νέο προσφυγικό κύμα» από τη Συρία.

Νωρίτερα, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στα τουρκικά μέσα ότι η Άγκυρα είχαν ανοίξει τα σύνορά της προς τις χώρες της Ευρώπης «σε απάντηση» στην κλιμακούμενη ένταση στην Ιντλίμπ. «Εδώ και καιρό λέμε ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, ωστόσο δεν κάνατε τίποτα, γι’ αυτό κι εμείς ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας. Μέχρι στιγμής έχουν περάσει 18.000 πρόσφυγες ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 25.000-30.000, και δεν θα κλείσουμε τα σύνορά μας καθώς η ΕΕ πρέπει να κρατήσει τον λόγο της», δήλωσε ο Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Μιλούν για δίκαιο αυτοί που πετούν δακρυγόνα σε αθώους

Προκλητικός για ακόμη μία φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να επιτεθεί στην Ελλάδα μετά τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία έχει ανεβάσει και φωτογραφίες από τα σύνορα, ο Τσαβούσογλου αναφέρει επικριτικά: «Κοιτάξτε εκείνους που μας διδάσκουν μαθήματα διεθνούς δικαίου! Ρίχνουν βόμβες δακρυγόνων σε χιλιάδες αθώους ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορά τους. Αλλά έχετε υποχρέωση να μεταχειρίζεστε ως ανθρώπους όσους έρχονται στην πόρτα της Ελλάδας!».

Mάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έχει συνημμένο το tweet Νίκου Δένδια, στο οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η αυτοσυγκράτηση δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη, εδραιωμένη στην πεποίθηση ότι συμπεριφορές σεβασμού προς το Διεθνές Δίκαιο υπερισχύουν κάθε παραβατικότητας».

Έβρος τώρα: Σπεύδουν ενισχύσεις

Τουλάχιστον τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα και άλλες από τη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται στον Έβρο για την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο με στόχο το «σφράγισμα» των συνόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα σ’ εκείνους που μεταβαίνουν στον Εβρο βρίσκονται και αστυνομικοί από τις διμοιρίες που είχαν πάει τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο και οικειοθελώς διέκοψαν τις άδειές τους δηλώνοντας πρόθυμοι να πάνε στον Έβρο.

Το βίντεο της Ομάδας Αλήθειας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις