Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Μαρτίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δίσεκτο έτος: Τι είναι και κάθε πότε το έχουμε
ΕΛΛΑΔΑ

Δίσεκτο έτος: Τι είναι και κάθε πότε το έχουμε

Δίσεκτο έτος: Κάθε έτος διαρκεί περίπου έξι ώρες παραπάνω από τις 365 ημέρες του Ιουλιανού ημερολογίου.

Δίσεκτο έτος: Δίσεκτο ονομάζεται το έτος στο οποίο προσμετράται μια παραπάνω ημέρα, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στη μέτρηση του ηλιακού έτους. Με το σύστημα μέτρησης του χρόνου που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό κόσμο (Γρηγοριανό ημερολόγιο), κάθε έτος διαρκεί περίπου έξι ώρες παραπάνω από τις 365 ημέρες του Ιουλιανού ημερολογίου, για την ακρίβεια 365,242199 ημέρες, δηλαδή περίπου 1/4 της ημέρας, με αποτέλεσμα κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μιας πλήρους ημέρας.

Έτσι, στο ίδιο σύστημα έχει καθιερωθεί να προστίθεται μια ημέρα στο έτος ανά τέσσερα έτη (εκτός από τα έτη που διαιρούνται με το εκατό αλλά όχι και με το τετρακόσια και εκτός από τα έτη που διαιρούνται και με το εκατό και με το τέσσερις χιλιάδες), ώστε το σφάλμα των έξι ωρών να απορροφάται. Η ημέρα που προστέθηκε αρχικά ήταν η έκτη ημέρα πριν από τις καλένδες του Μαρτίου, η bis sextus ή bisextus, δηλ. η έκτη ημέρα που καταμετριόταν δυο φορές, απ΄ όπου και η ονομασία «δίσεκτο» (δις + έκτο) έτος.

Δίσεκτο έτος: Γιατί έχουμε

Το πρόβλημα που υπάρχει, είναι ότι σε ένα έτος που μετράμε εμείς (365 εικοσιτετράωρα) έχουμε μια απόκληση 6 ωρών σε σχέση με το ηλιακό έτος. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια, θα “μετατοπίζονταν” οι μέρες-νύχτες, οι εποχές, και δεν θα είχαμε σωστή μέτρηση, βάσει της θέσης μας στον ήλιο. Για παράδειγμα, μετά από λίγα χρόνια, αν δεν υπήρχε το δίσεκτο έτος, 13:00 το μεσημέρι μπορεί να ήταν νύχτα!

Γι’ αυτό λοιπόν έχουμε το δίσεκτο έτος, ώστε να μην γίνονται τέτοια μπερδέματα, καθώς επίσης και για να μην χάνουμε 6 ώρες το χρόνο, δηλαδή 24 ώρες (1 ημέρα) κάθε 4 χρόνια!

Δίσεκτο έτος: Κάθε πότε έχουμε

Αν και προαναφέρθηκε πιο πριν κάθε πότε έχουμε δίσεκτο έτος, υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος, αλλά ας το δούμε αναλυτικά. Δίσεκτο έτος έχουμε κάθε 4 χρόνια, και για να θυμάστε, να ξεκινάτε με αφετηρία το 2000. Το 2004 είναι δίσεκτο, μετά το 2008, 2012, 2016, κλπ. Δίσεκτο έτος δεν έχουμε στην εκατοντάδα αλλά έχουμε στη χιλιάδα! Για παράδειγμα, το 2000 ήταν μιας και αποτελεί 1000άδα, αλλά πχ το 2100 δεν είναι, επειδή αποτελεί εκατοντάδα, και πάει λέγοντας.

Δίσεκτο έτος: Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις