Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καθαρά Δευτέρα πού να πάω: 3 τέλειοι προορισμοί για να «ξελαμπικάρετε»
PLUS

Καθαρά Δευτέρα πού να πάω: 3 τέλειοι προορισμοί για να «ξελαμπικάρετε»

Καθαρά Δευτέρα πού να πάω: Αν δεν έχεις ακόμα κανονίσει τριήμερο ταξιδάκι, εδώ είναι 3 προορισμοί μια ανάσα από την Αθήνα ακόμα και για μονοήμερη απόδραση. 

Καθαρά Δευτέρα πού να πάωΚαθαρά Δευτέρα σημαίνει σαρακοστιανά εδέσματα, πέταγμα χαρταετού, άνοιξη, καρναβάλια και φυσικά καλή αφορμή για εκδρομή. Κι αν δεν έχεις ακόμα κανονίσει τριήμερο ταξιδάκι, εδώ είναι 3 προορισμοί μια ανάσα από την Αθήνα για μονοήμερη απόδραση.

Να μην πετάμε τον χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα κοντά σε ηλεκτροφόρο καλώδια καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής ρεύματος στη γύρω περιοχή συμβουλεύει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

1. Λίμνη Δόξα

Μέσα σε δύο ώρες από την Αθήνα, μπορείτε να βρεθείτε σε έναν τόπο ξεχωριστής ομορφιάς, ιδανικό για μια μονοήμερη εκδρομή αλλά και για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Η πανέμορφη τεχνητή Λίμνη Δόξα περικλείεται από καταπράσινα μαυρόπευκα που φτάνουν μέχρι τις όχθες και το σκηνικό μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Παρεμπιπτόντως, την προτιμούν πολλοί καλλιτέχνες για απομόνωση και έμπνευση και προφανώς όχι άδικα. Μπορείτε να κάνετε τον γύρο της Λίμνης Δόξας με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο αλλά και να επιδοθείτε σε πικνίκ, αν ο καιρός το επιτρέπει.

Στο κέντρο της λίμνης απλώνεται μία στενή χερσόνησος, όπου υπάρχει το μικρό, γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, ενώ πιο ψηλά, σε μια πλαγιά σε απόσταση περίπου 2 χλμ., βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού του 15ου αιώνα μέσα στην πανέμορφη φύση. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε το φημισμένο γλυκό τριαντάφυλλο των μοναχών και να απολαύσετε από τον ξύλινο σκεπαστό εξώστη τη μοναδική θέα στη λίμνη.

2. Χαλκίδα

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, η Χαλκίδα είναι ο απόλυτος προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, ώστε να ξεφύγετε για λίγο. Πόσο μάλλον για Καθαρά Δευτέρα! Θα συναντήσετε, ταβερνάκια για ούζα, τσίπουρα και μεζέδες, φρέσκα θαλασσινά, μεγάλες παραλίες με άμμο και μια αίσθηση «διακοπών». Πρώτη στάση η γέφυρα της Χαλκίδας στον πορθμό του Ευρίπου με 2.500 χρόνια ιστορίας. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το μοναδικό φαινόμενο με τα «τρελά νερά» του Ευρίπου που αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες! Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό, σύνθετο φαινόμενο το οποίο οφείλεται στις παλιρροϊκές δυνάμεις και παρατηρείται στην Ελλάδα μόνο εκεί.

Κατά την επίσκεψή σας στη Χαλκίδα πρέπει επίσης να περπατήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο και να απολαύσετε έναν καφέ σε μία από τις πάμπολλες καφετέριες που λειτουργούν εκεί. Τις εντυπώσεις κερδίζει επίσης το Κόκκινο Σπίτι –σήμα κατατεθέν της πόλης στα δεξιά του παραλιακού δρόμου–, το νεοκλασικό Κτήριο με τα 4 πήλινα αγάλματα στην κορυφή αλλά και το Δημαρχείο με την όμορφη αρχιτεκτονική και τη θαυμάσια ισορροπία των όγκων. Στην κορυφή του λόφου Κανήθου δεσπόζει το ενετικό φρούριο του Καράμπαμπα με την καλύτερη θέα της πόλης αλλά και ολόκληρου του Ευβοϊκού κόλπου.

3. Ναύπλιο 

Απέχει ούτε δυο ώρες από τη Αθήνα και αποτελεί ιδανική επιλογή για εκδρομή όλες τις εποχές του χρόνου, όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα. Η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης με τα επιβλητικά ενετικά και νεοκλασικά κτήρια, τα μουσεία, τα κάστρα, οι πεζόδρομοι με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και φυσικά τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης, καθιστούν το Ναύπλιο έναν από τους πιο δημοφιλείς και αγαπημένους προορισμούς. Το Παλαμήδι αποτελεί σημείο αναφοράς και αξίζει να το επισκεφτείτε ξανά και ξανά για την πανοραμική θέα της παλιάς και της νέας πόλης του Ναυπλίου. Η πρόσβαση μπορεί να γίνει από τα περίφημα 999 σκαλοπάτια ή με το αυτοκίνητο, αν δεν έχετε το κουράγιο.

Το Μπούρτζι, το θαλάσσιο φρούριο που αποτελεί επίσης σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου μπορείτε επίσης να το προσεγγίσετε με το καραβάκι ή απλά να απολαύσετε τη θέα του απολαμβάνοντας τον καφέ σας σε ένα από τα μαγαζιά απέναντι. Το κέντρο του Ναυπλίου είναι πραγματικά εντυπωσιακό και εμπνέει για βόλτες στα γραφικά στενά με τα επιβλητικά αρχοντικά. Αφού κάνετε την βόλτα σας στο κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου, απολαύστε το μεσημεριανό σας στην ιστορική λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, που αποτελεί το κέντρο της παλιάς πόλης που θυμίζει ιταλική piazza. Το απογευματάκι εξερευνήστε το Ναύπλιο με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του δήμου ή με το τρενάκι που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις