Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεταναστευτικό Ελλάδα: Αυξάνονται οι ροές προσφύγων στα νησιά
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΚΩ

Μεταναστευτικό Ελλάδα: Αυξάνονται οι ροές προσφύγων στα νησιά

Μεταναστευτικό Ελλάδα: Σε Σάμο, Κω, Αγαθονήσι και Μεγίστη περισυνελέγησαν οι περισσότεροι μετανάστες.

Μεταναστευτικό Ελλάδα: Στη διάσωση και περισυλλογή 94 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή σε δύο περιστατικά έρευνας και διάσωσης που σημειώθηκαν σε Σάμο και Κω. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, από το πρωί της Τετάρτης 26/02 έως σήμερα το πρωί της Πέμπτης 27/02 περισυνελέγησαν στη Σάμο 50 μετανάστες και πρόσφυγες και άλλοι 44 στην Κω.

Το ίδιο διάστημα 54 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με λέμβους σε Αγαθονήσι και Μεγίστη. Συγκεκριμένα 47 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στο Αγαθονήσι και 7 στη Μεγίστη.

Μουτζούρης – Μητσοτάκης

Η κατάσταση στα νησιά ήταν «εκρηκτική» τις περασμένες ημέρες, με κατοίκους να αντιδρούν στην παρουσία των ΜΑΤ στο νησί και να διαμαρτύρονται έντονα για την κατασκευή κλειστών δομών προσφύγων στα νησιά. Την Τετάρτη, εκτυλίχθηκαν σκηνές έντασης στη Μυτιλήνη, όπου τραυματίστηκαν συνολικά 43 αστυνομικοί -δύο εκ των οποίων σοβαρά- και 10 κάτοικοι στην περιοχή Καράβας. Αντίστοιχη εικόνα αναβρασμού υπήρχε και στη Χίο, όπου εξαγριωμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς μέσα στα δωμάτια των ξενοδοχείων όπου διέμεναν και πέταξαν τα πράγματά τους από μπαλκόνια και παράθυρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί το δρόμο της λογικής μετά τα εκτεταμένα επεισόδια σε Χίο και Μυτιλήνη και κάλεσε σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα (27/02/2020) στις 12 το μεσημέρι και το απόγευμα στις 17:00 σύσκεψη με Δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Στη σύσκεψη ωστόσο δεν έχει κληθεί ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μετά τις χυδαιότητες που φαίνεται να λέει σε βίντεο. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τις δηλώσεις του κ. Μουτζούρη και ζήτησε από τους επιτελείς του Μαξίμου να μην τον προσκαλέσουν στην συνάντηση. Προς το παρόν – κι αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το απόγευμα – ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τίθεται εκτός σύσκεψης.

Άγριο ξύλο σε άνδρες των ΜΑΤ

Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν, ενώ πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποίησαν σφαίρες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί οκτώ αστυνομικοί, ενώ έχουν προκληθεί φθορές και στον εξοπλισμό τους. Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά τη μία το μεσημέρι κάτοικοι της Χίου ξεκίνησαν διαμαρτυρία έξω από δύο ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο νησί, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων που πρόσφεραν στέγη στους αστυνομικούς.

Σοκ προκαλεί το βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και δείχνει κατοίκους στη Χίο να μπουκάρουν σε ξενοδοχείο όπου μένουν αστυνομικοί και να τους χτυπούν, ακόμη κι ενώ είναι ξαπλωμένοι στα κρεβάτια τους. Ειδικότερα, στο βίντεο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα «Αλήθεια Χίου» φαίνονται κάτοικοι να μπαίνουν στο δωμάτιο ξενοδοχείου και να ξυλοκοπούν άνδρα των ΜΑΤ. Στη συνέχεια η ίδια ομάδα λιντσάρει δεύτερο άνδρα των ΜΑΤ ενώ ορισμένοι πετούν ρούχα και προσωπικά αντικείμενα των αστυνομικών από τα δωμάτια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις