Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΜΑΤ Μητσοτάκης: Αποσύρονται από Λέσβο και Χίο με εντολή πρωθυπουργού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΑΤ Μητσοτάκης: Αποσύρονται από Λέσβο και Χίο με εντολή πρωθυπουργού

ΜΑΤ Μητσοτάκης: Η κατάσταση στα νησιά – κυρίως στη Λέσβο και τη Χίο - παραμένει τεταμένη, με τους κατοίκους να αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.

ΜΑΤ Μητσοτάκης: Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να αποσυρθούν δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο μιας και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Η απόφαση ελήφθη με απόφαση Μητσοτάκη μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοσοΐδη και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Εκεί διαπιστώθηκε η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά και ελήφθη η σχετική απόφαση να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ. Μέχρι αυτή τη στιγμή, εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Λέσβο καθώς τα επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων συνεχίζονται, ενώ βγήκαν και όπλα. Το απόγευμα σημειώθηκε εισβολή σε ξενοδοχείο που διέμεναν άνδρες των ΜΑΤ, παρόμοιο με εκείνο στη Χίο, νωρίτερα το πρωί. Συγκεκριμένα στις 18:35 ομάδα ατόμων μπήκε στο ξενοδοχείο «Αιολίς» στη Γέρα Λέσβου. Εισέβαλαν στα δωμάτια των αστυνομικών, οι οποίοι δεν ήταν μέσα, πήραν όλα τα πράγματά τους τα πέταξαν στον περίβολο και τους έβαλαν φωτιά.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό θα προχωρήσει. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, επεσήμανε ότι επιστρέφουν στις βάσεις τους οι αστυνομικοί στη Λέσβο, γιατί ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιχείρησης στο νησί. Είπε επιπλέον ότι αύριο Πέμπτη ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστού κέντρου και στη Χίο.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν εκεί», τόνισε. Ο κ. Πέτσας σημείωσε εξάλλου πως «είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις» και επεσήμανε πως «δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ», ενώ έκανε λόγο για πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών.

Κάλεσμα για συνάντηση στο Μαξίμου

Επεσήμανε, δε, πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου στο Μέγαρο Μαξίμου, αύριο Πέμπτη, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η συνάντηση προγραμματίζεται για τις 5 μ.μ.

Γενική απεργία και την Πέμπτη στη Λέσβο

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στα νησιά – κυρίως στη Λέσβο και τη Χίο – παραμένει τεταμένη, με τους κατοίκους να αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες. Μετά τη γενική απεργία της Τετάρτης, κηρύχθηκε γενική απεργία και για αύριο Πέμπτη στη Λέσβο, σύμφωνα με το stonisi.gr. Από το πρωί σημειώθηκαν ευρείας κλίμακας επεισόδια, με εφόδους σε ξενοδοχεία, καταγγελίες για χρήση σφαιρών, φωτιές, οδοφράγματα, πετροπόλεμο κ.α.

Επεισόδια έλαβαν χώρα και τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν στα λιμάνια των δύο νησιών έφθασαν πλοία, τα οποία μετέφεραν δυνάμεις των ΜΑΤ και μηχανήματα έργου του στρατού. Σύμφωνα με καταγγελίες, από τα επεισόδια καταγράφηκαν τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών.

Άγριο ξύλο σε άνδρες των ΜΑΤ
Δείτε ακόμη

Έκρυθμη η κατάσταση στα νησιά – Πολίτες με όπλα κατά αστυνομικών

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις