alphafreepress.gr / PLUS / Πάρκινσον συμπτώματα: Η «θεραπεία» του πίνγκ πόνγκ για τους ασθενείς
PLUS

Πάρκινσον συμπτώματα: Η «θεραπεία» του πίνγκ πόνγκ για τους ασθενείς

Πάρκινσον συμπτώματα: Τα συμπτώματα των ασθενών αξιολογήθηκαν στην αρχή, στο μέσον και στο τέλος του εξαμήνου.

Πάρκινσον συμπτώματα: Το πινγκ-πονγκ αποτελεί μια σωματική δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με Πάρκινσον. Αυτό καθώς βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου, όπως δείχνει για πρώτη φορά μια νέα μικρή, αλλά ελπιδοφόρα ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Κενίτσι Ινούε του Πανεπιστημίου της Φουκουόκα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο, μελέτησαν 12 ανθρώπους με μέση ηλικία 73 ετών, που έπασχαν από ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας Πάρκινσον και οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο πριν από επτά χρόνια κατά μέσο όρο.

Οι συμμετέχοντες έπαιζαν πινγκ-πονγκ πέντε ώρες μια φορά την εβδομάδα επί έξι μήνες υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου παίκτη. Το πρόγραμμα είχε σχεδιασθεί ειδικά για ασθενείς με Πάρκινσον από το Τμήμα Επιστήμης της Άθλησης του ιαπωνικού πανεπιστημίου. Τα συμπτώματα των ασθενών αξιολογήθηκαν στην αρχή, στο μέσον και στο τέλος του εξαμήνου. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην ομιλία, στο γράψιμο, στο βάδισμα και σε άλλες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης (ντύσιμο, ικανότητα να σηκωθούν μόνοι τους από το κρεβάτι κ.α.).

Πάρκινσον συμπτώματα: Το πινγκ-πονγκ είναι μια μορφή αεροβικής άσκησης

Ακόμη βελτιώθηκαν στις εκφράσεις του προσώπου τους, στη στάση του σώματος, στη μείωση της ακαμψίας του σώματος, στην ταχύτητα των κινήσεων τους και στο τρέμουλο των χεριών. «Μολονότι η μελέτη είναι μικρή, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι το πινγκ-πονγκ, μια σχετικά φθηνή μορφή φυσικής θεραπείας, μπορεί να βελτιώσει μερικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον. Μια μεγαλύτερη μελέτη ήδη σχεδιάζεται για να επιβεβαιώσει αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ινούε.

Η νόσος Πάρκινσον οφείλεται στη σταδιακή μείωση της παραγωγής της ουσίας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, κάτι που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση τρέμουλου, ακαμψίας των άκρων, επιβράδυνσης της κίνησης, μειωμένης ισορροπίας, δυσκολιών στην ομιλία κ.α. Το πινγκ-πονγκ είναι μια μορφή αεροβικής άσκησης που, όπως έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες στο γενικό πληθυσμό, βελτιώνει το συντονισμό χεριών-ματιών και τα αντανακλαστικά, ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο.

Πάρκινσον συμπτώματα: Οι πρώτες ενδείξεις

1. Τρέμουλο

Το τρέμουλο των δαχτύλων, του κεφαλιού ή του σαγονιού σε κατάσταση ηρεμίας αποτελεί κοινό σύμπτωμα σε αρχικό στάδιο του Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Το τρέμουλο είναι σύνηθες μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, λόγω στρες ή μετά από έναν τραυματισμό.

2. Αλλαγή στον τρόπο γραφής

Τα άτομα με Πάρκινσον παρουσιάζουν συχνά αλλαγές στον τρόπο που γράφουν. Η συνηθέστερη αλλαγή είναι τα γράμματα να γίνονται όλο και μικρότερα σε μέγεθος –σύμπτωμα που ονομάζεται μικρογραφία– και οι αποστάσεις μεταξύ των λέξεων να μειώνονται.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Ο γραφικός χαρακτήρας μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνουμε, για παράδειγμα λόγω δυσκαμψίας των χεριών και των δαχτύλων ή επιδείνωσης της όρασης.

3. Απώλεια όσφρησης

Η αποδυνάμωση της όσφρησης είναι χαρακτηριστική στο Πάρκινσον. Για παράδειγμα, το άτομο δυσκολεύεται να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τη μυρωδιά της μπανάνας ή της γλυκόριζας.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, σε γρίπη ή κρυολόγημα και στην περίπτωση αυτή είναι παροδική.

4. Δυσκολίες στον ύπνο

Οι νευρικές κινήσεις στον ύπνο είναι ένα ακόμη τυπικό σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον. Ο/η σύντροφος είναι συνήθως το άτομο που επισημαίνει το πρόβλημα ώστε να αναζητηθεί η συμβουλή του γιατρού.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Οι κινήσεις του σώματος και ιδίως των άκρων είναι ως έναν βαθμό φυσιολογικές σε κάθε ηλικία, κυρίως στα πρώτα και πιο ελαφρά στάδια του ύπνου.

5. Δυσκολίες στην κίνηση

Ένα αρχικό σύμπτωμα του Πάρκινσον είναι η δυσκαμψία και ο πόνος στους ώμους ή στα ισχία κατά το περπάτημα.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η δυσκαμψία είναι ως έναν βαθμό φυσιολογική το πρωί, όμως υποχωρεί σταδιακά μέσα στην ημέρα όσο κινούμαστε. Επίσης, ένας τραυματισμός συνοδεύεται από δυσκολίες στην κίνηση μέχρι την πλήρη επούλωσή του. Τέλος, η δυσκαμψία και η βραδυκινησία μπορεί να οφείλονται σε άλλη νόσο, όπως η αρθρίτιδα.

6. Δυσκοιλιότητα

Οι αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα σε όλες τις ηλικίες και συνήθως οφείλεται στη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών από τη διατροφή ή στα χαμηλά επίπεδα ενυδάτωσης.

7. Αλλαγές στη φωνή

Η χαμηλή ένταση ή η τραχύτητα της φωνής είναι συνήθεις αλλαγές που παρατηρούνται σε περίπτωση Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Μια ίωση ή κάποια άλλη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσουν προσωρινά αλλαγές στη φωνή.

8. «Προσωπείο»

Ένα ιδιαίτερο σύμπτωμα του Πάρκινσον είναι το λεγόμενο «προσωπείο» (facial masking), όταν δηλαδή το πρόσωπο του ασθενούς έχει μια μόνιμη έκφραση λύπης, θυμού κ.λπ. χωρίς να είναι συναισθηματικά φορτισμένος.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Κάτι αντίστοιχο μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, ωστόσο το σύμπτωμα υποχωρεί όταν ολοκληρωθεί η αγωγή.

9. Ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας

Η ζαλάδα και η τάση λιποθυμίας, ιδίως κατά την απότομη αλλαγή στάσης του σώματος, είναι ενδείξεις υπότασης και μπορεί να συνδέονται με τη νόσο Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Η απότομη πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα ή μια διατροφική έλλειψη μπορεί να είναι η αιτία των συμπτωμάτων. Η αξιολόγηση από γιατρό κρίνεται απαραίτητη όταν οι κρίσεις είναι συχνές.

10. Καμπούριασμα

Η αλλαγή της φυσιολογικής στάσης του σώματος, κυρίως το καμπούριασμα της πλάτης και η κλίση του σώματος στο πλάι, είναι χαρακτηριστική στα άτομα με Πάρκινσον.

Πότε το σύμπτωμα είναι φυσιολογικό: Ο πόνος από έναν τραυματισμό μπορεί να είναι η αιτία της παροδικής αλλαγής στη στάση του σώματος.