Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λέσβος ΜΑΤ: Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις για το μεταναστευτικό – Επιστρατεύτηκε ο «Αίαντας»
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος ΜΑΤ: Χωρίς τέλος οι συγκρούσεις για το μεταναστευτικό – Επιστρατεύτηκε ο «Αίαντας»

Λέσβος ΜΑΤ: Ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου την Τρίτη δεν καταλάγιασαν οι συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Λέσβος ΜΑΤ: Συνεχίζονται οι οδομαχίες στην Λέσβο ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και συγκεντρωμένους πολίτες που αντιδρούν στις κλειστές δομές για το μεταναστευτικό. Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πολίτες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν τα χαράματα στο νησί προκειμένου να διευκολύνουν την πραγματοποίηση εργασιών στην επιταγμένη έκταση έγιναν στο Διαβολόρεμα και στην Καράβα. Δηλαδή στα δύο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση. Τελικά τα μηχανήματα του Στρατού κατάφεραν να εγκατασταθούν στην περιοχή καθώς έφτασαν εκεί χρησιμοποιώντας παράδρομο μέσα από το δάσος στην περιοχή Πετροβούνι. Στην Καράβα η Αστυνομία αντιμετωπίζει δύο μέτωπα, ένα των κατοίκων της περιοχής του Μανταμάδου στα βόρεια και ένα των προερχόμενων από τη Μυτιλήνη και τα άλλα χωριά της ευρύτερης περιοχής στα νότια.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι διαδηλωτές «έσπασαν» ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας αλλά και ένα αυτοκίνητο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Οπως μεταδίδει το site «stonisi» η αστυνομία λόγω του μεγάλου πλήθους κόσμου που έχει μαζευτεί στη θέση Καράβα έκανε χρήση και του ειδικού οχήματος ΑΙΑΝΤΑΣ, απέναντι στους διαδηλωτές για να τους απομακρύνει.

Τραυματίστηκαν δυο γυναίκες

Επεισόδια ξέσπασαν και στη Χίο, όταν έφτασε επίσης τα ξημερώματα της Τρίτης το πλοίο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Περίπου 200 κάτοικοι μετέβησαν στην περιοχή του Αίπους. Μάχες σώμα με σώμα εκτυλίχθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε δύσβατα σημεία, στην ευρύτερη περιοχή, με τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος. Από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι αργά το βράδυ, οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διαλύσουν την συγκέντρωση των πολιτών.

Μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών, ένα κορίτσι 16 ετών, αλλά και τέσσερις άνδρες ηλικίας 30, 45, 50 και 52 ετών βρίσκονται στους τραυματίες.  Οι δύο από τους άνδρες φέρουν τραύματα στο πόδι και οι άλλοι δυο στο κεφάλι, χωρίς να είναι σοβαρή η κατάστασή του. Σημειώθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προβαίνουν σε ελέγχους μέσα στα βουνά.

Δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου

Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, αλλά και η κήρυξη γενικής απεργίας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η Περιφέρεια και οι Δήμοι να καλέσουν όλους τους Λέσβιους για συγκέντρωση σήμερα, στις 14:00 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια όλοι μαζί να μετακινηθούν στη θέση Καράβα. Ανάλογη δραστηριότητα την ίδια ώρα πραγματοποιεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

«Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρθεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!», δήλωσε ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Συγκέντρωση στη Βουλή

Μία ακόμα συγκέντρωση οργανώνεται και στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή. Διαμαρτυρία απέναντι «στον αυταρχισμό και την επιβολή των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τα νησιά, ενάντια στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων τους» προγραμμάτισαν στις 18:00 το απόγευμα, η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ), η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής (ΟΧΣΑ), η Αδελφότητα Σαμίων και άλλοι φορείς των Αθηνών, που βρίσκονται σε σταθερή επικοινωνία με τα νησιά για τον συντονισμό ενεργειών σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με το τοπικά μέσα της Σάμου, με μαζικές παραιτήσεις απειλούν τα μέλη της ΝΟΔΕ Σάμου, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης στον «κυβερνητικό αυταρχισμό».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως και χωρίς παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα για τα ελεγχόμενα κέντρα προσφύγων. Υποβάθμισε, μάλιστα, την έκταση των επεισοδίων ενώ παράλληλα δικαιολόγησε τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδοντας την ευθύνη στους διαμαρτυρόμενους νησιώτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις