Μυτιλήνη επεισόδια: Χάος στα νησιά για τους μετανάστες – Μολότοφ και ρουκέτες από διαδηλωτές

ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη επεισόδια: Χάος στα νησιά για τους μετανάστες – Μολότοφ και ρουκέτες από διαδηλωτές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μυτιλήνη επεισόδια: Τα ξημερώματα εν μέσω έντασης και συγκρούσεων κατοίκων και αστυνομικών στα δυο νησιά αποβιβάστηκαν χωματουργικά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, εκσκαφείς, φορτηγά, καθώς επίσης και οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

25.02.2020 | 10:36

Μυτιλήνη επεισόδια: Τεταμένη κατάσταση στα νησιά του β. Αιγαίου, με επεισόδια τη νύχτα, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται πλήρως αποφασισμένη να εφαρμόσει το σχεδιασμό της. Εκτός από τη Λέσβο, επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα και στο λιμάνι των Μεστών Χίου, καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εστάλησαν στο νησί, προκειμένου να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροντάδου-Βολισσού.

Ωστόσο οι κάτοικοι είχαν στήσει μπλόκο και επιτέθηκαν με μολότοφ και αυτοσχέδιες ρουκέτες στις δυνάμεις της αστυνομίας και τα μηχανήματα του στρατού. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες από τα όσα κατέσχεσε η αστυνομία. Στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα. Η κατάσταση, προς το παρόν, έχει εκτονωθεί, με τους κατοίκους να παραμένουν στο σημείο, ενώ νωρίτερα υπήρχε κυνηγητό, πετροπόλεμος και έπεσαν δακρυγόνα στα λαγκάδια, γύρω από τον χώρο όπου θα ανεγερθεί η δομή.

Γενικό «μπλακ άουτ» στο νησί

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα το παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα Τρίτη γενική αεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 10:00 στην πλατεία Σαπφούς.

Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει:

«Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης. Καλούμε όλους  τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών. Να κλείσουν τώρα τα πάντα. Κανένας εργαζόμενος στη δουλεία. Κανένα μαγαζί ανοιχτό, κανένας μαθητής στο σχολειό. Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού μας, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές της κυβέρνησης».

Οδοφράγματα και ρουκέτες στη Χίο

Από το λιμάνι της Χίου, η ένταση μεταφέρεται στο Βροντάδο. Με οδοφράγματα, μπλόκα από κορμούς δέντρων επιχειρούν οι κάτοικοι του χωριού να αντισταθούν στην επέλαση των δυνάμεων των ΜΑΤ που απέστειλε στη Χίο η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής. Το πρώτο μέτωπο κρίνεται στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και το άλλο στην περιοχή του Πιτυού στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό. Από τα ξημερώματα της Τρίτης, εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούν τις καμπάνες, με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας – Καβακλή Μανταμάδου. Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή – Καράβα. Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.

Exit mobile version