Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόωρες εκλογές: Ο πρωθυπουργός τερματίζει τα σενάρια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Ο πρωθυπουργός τερματίζει τα σενάρια

Πρόωρες εκλογές: Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά ότι αυτά τα σενάρια φθείρουν τόσο την εικόνα της κυβέρνησης, όσο και του κυβερνητικού έργου.

Πρόωρες εκλογές: Τέλος στην σεναριολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα περί της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες επιχειρεί να βάλει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμά ότι αυτά τα σενάρια φθείρουν τόσο την εικόνα της κυβέρνησης, όσο και του κυβερνητικού έργου. Και η αλήθεια είναι ότι στην χώρα μας κάθε φορά που άνοιγε μια συζήτηση για εκλογές, σταματούσαν όλα τα υπόλοιπα (κράτος, δημόσια διοίκηση κ.λπ.) να λειτουργούν. Αυτό είναι και το τελευταίο που θα ήθελε να συμβεί στην παρούσα χρονική στιγμή ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη πλευρά, όσοι διακινούν τα εκλογικά σενάρια έχουν μια υπαρκτή και κυριολεκτική επιχειρηματολογία, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που έχουν αφήσει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου που κατέστησε δεδομένη την διπλή εκλογική αναμέτρηση όποτε και να αυτή γίνει. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται και εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε εντός του 2020, είτε εντός του 2021.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Τα δύο σενάρια

Στην περίπτωση του 2020 θεωρείται από κάποιους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκμεταλλευτεί την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολιτευτικά, αφού ουσιαστικά δεν έχει αντιπολιτευτικό αφήγημα, αλλά και κομματικά, καθώς είναι σε διαδικασία ανασυγκρότησης και έτσι θα καταγράψει μια εύκολη νίκη διευρύνοντας μάλιστα και την απόσταση που χωρίζει δημοσκοπικά τα δύο κόμματα. Στην δεύτερη περίπτωση, αυτή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το 2021, προτάσσεται το κυβερνητικό έργο, που έως τότε θα έχει αποδώσει καρπούς σε όλα τα επίπεδα και έτσι οι πολίτες θα έχουν μετρήσιμα μεγέθη στην οικονομία, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό τις επενδύσεις και την εξωτερική πολιτική και θα δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή να συνεχίσει αυτήν την πορεία χωρίς διακοπή.

Και σε αυτήν την περίπτωση αρκετοί πιστεύουν ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγάλη, γιατί η κυβέρνηση δεν θα έχει υποστεί μεγάλη πολιτική φθορά με δεδομένο ότι η οικονομία θα κινείται σε ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον και στις δύο περιπτώσεις της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί και σε κομματικό επίπεδο το όπλο της λίστας για τους βουλευτές, που θα επιλέξει να απαρτίζουν την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Εξάντληση της τετραετίας

Ωστόσο όλα αυτά βρίσκονται στην σφαίρα των σεναρίων ακόμη και αν αυτά εκπορεύονται από δηλώσεις ή συζητήσεις μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό που σε κάθε περίπτωση βαρύνει περισσότερο από κάθε σενάριο είναι η άποψη του ίδιου του πρωθυπουργού, αφού άλλωστε οι εκλογές αποτελούν και αποκλειστική του αρμοδιότητα. Και οι συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στόχο την εξάντληση της τετραετίας και την ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος, όπως αυτό ανακοινώθηκε όταν η ΝΔ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Για αυτόν τον λόγο και οι «εντολές» προς τα στελέχη και τους βουλευτές της ΝΔ είναι σαφέστατες και κατηγορηματικές.

Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει κανένα θέμα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η εμπλοκή σε τέτοιες συζητήσεις έχουν ως μόνο αποτέλεσμα την φθορά της κυβέρνησης. Οι ίδιες «εντολές» αναφέρουν ότι υπουργοί και βουλευτές προτάσσουν το κυβερνητικό έργο και δεν συμμετέχουν στην παραπολιτική, ούτε γίνονται μέρος της σεναριολογίας που καλλιεργούν κάποιοι.

Η ατζέντα της κυβέρνησης

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ψηλά στην ατζέντα των κυβερνητικών στελεχών θα βρεθούν τα μεγέθη της οικονομίας, η προσπάθεια επίλυσης του προσφυγικού μέσω της δημιουργίας των κλειστών κέντρων, η αποκατάσταση της ασφάλειας των πολιτών, αλλά και η ψήφιση του ασφαλιστικού, που αφενός θα ελαφρύνει τους πολίτες από τις ασφαλιστικές εισφορές, αφετέρου θα βάλει και τάξη στο αλαλούμ με τις συντάξεις που είχε προκαλέσει ο νόμος Κατρούγκαλου. Την αρχή μάλιστα θα κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού ήδη το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου καταρτίζει πρόγραμμα ομιλιών και εξορμήσεων στην επαρχία με αντικείμενο την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου.

Χαρακτηριστική είναι η φράση κορυφαίου γαλάζιου στελέχους προς την Alpha freepress όταν ρωτήθηκε για την επαφή του πρωθυπουργού με τους πολίτες: «Συνεχής και απευθείας, στους δρόμους, τις πλατείες και τους χώρους εργασίας, όχι σε μπαλκόνια και κλειστές αίθουσες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις