Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σεισμός Τουρκία: Νέος σεισμός, αισθητός στο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Νέος σεισμός, αισθητός στο Αιγαίο

Σεισμός Τουρκία: Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν την Κυριακή στη νοτιοανατολική Τουρκία,

Σεισμός Τουρκία: Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας (24/2), στις 05:43 τοπική ώρα (04:43 ώρα Ελλάδος), περιοχή της δυτικής Τουρκίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 7 χλμ., σύμφωνα με το EMSC. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 7 χλμ. βόρεια του Ακχισάρ της δυτικής Τουρκίας. Η προκαταρκτική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κατέγραψε το σεισμό στα 4,6 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ., και επίκεντρο τα 117 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη της Μυτιλήνης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετά νησιά του βορείου Αιγαίου. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, στο ίδιο επίκεντρο έχουν γίνει συνολικά έξι σεισμοί με ένταση πάνω από 4,8 Ρίχτερ. Η μεγαλύτερη δόνηση ήταν αυτή που σημειώθηκε στις 22 Ιανουαρίου, εντάσεως 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Επίσης έχουν σημειωθεί και δεκάδες μετασεισμοί μικρότερης έντασης.

Σεισμός Τουρκία: 9 νεκροί

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν την Κυριακή στη νοτιοανατολική Τουρκία, από τον σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών που έπληξε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 08.53 τοπική ώρα και είχε εστιακό βάθος 5,2 χιλιόμετρα. Οι αρχές ανέφεραν πως μια σειρά από μετασεισμοί που φτάνουν ως και τα 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν μετά τον κύριο σεισμό.

Από τον σεισμό τραυματίστηκαν τουλάχιστον 125 άνθρωποι σε χωριά και πόλεις στις δύο χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τρία από τα θύματα ήταν παιδιά, ενώ 50 Τούρκοι τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών, εννέα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Σεισμός Τουρκία: Απεγκλωβίστηκαν όσοι βρίσκονταν στα συντρίμμια του σεισμού

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε τον αριθμό των θυμάτων. Ειδικές ομάδας αντιμετώπισης καταστροφών στην Τουρκία βρίσκονται ήδη στα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τυχόν εγκλωβισμένους στα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν. Ως νωρίς το απόγευμα, οι Αρχές δήλωναν πως έχουν απεγκλωβιστεί και είναι καλά στην υγεία τους όλοι οι εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα σπιτιών που έπεσαν από τον σεισμό.

Ωστόσο, οι Αρχές στην Τουρκία συνιστούν στους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν από τον σεισμό να μην επιστρέψουν ακόμη σε αυτά, πριν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στατικότητας από τους ειδικούς. Ορισμένα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ίσως κριθούν ακατάλληλα. Ήδη έχουν σταλεί 25 ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο για τις πρώτες βοήθειες στα χωριά της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία. Οι δυνάμεις της Τουρκίας έχουν στήσει 144 σκηνές για τις οικογένειες που έμειναν χωρίς σπίτι από τον σεισμό στην περιοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις