Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σεισμός Τουρκία: Ανησυχητική η πρόβλεψη του Λέκκα
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Ανησυχητική η πρόβλεψη του Λέκκα

Σεισμός Τουρκία: Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν το πρωί της Κυριακής.

Σεισμός Τουρκία: Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ θεωρεί τον σημερινό σεισμό των 5.7 ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν τόνισε ο κ. Λέκκας. Όπως εξήγησε, η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι’ αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

Σεισμός Τουρκία: 9 νεκροί

Εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Βαν από τον μεγέθους 5,7 βαθμών σεισμό. Άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίσθηκαν εκ των οποίων οι εννέα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλοι είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια, πρόσθεσε ο Σοϊλού διευκρινίζοντας πως «συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης».

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 09:23 (ώρα Ιράν, 07:53 ώρα Ελλάδας), βρισκόταν κοντά στο ιρανικό χωριό Χαμπάς Όλια, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με το Anadolu, ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε χωριά της επαρχίας Βαν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις