Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κονδυλώματα θεραπεία σπίτι: Tι είναι, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς να τα αντιμετωπίσετε
PLUS

Κονδυλώματα θεραπεία σπίτι: Tι είναι, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Κονδυλώματα θεραπεία σπίτι: Οι ιοί αυτοί είναι στελέχη του ιού HPV, ορισμένοι άλλοι τύποι του οποίου προκαλούν καρκίνο.

Κονδυλώματα θεραπεία σπίτι: Τέσσερις στους δέκα νεαροί άνδρες και γυναίκες είναι μολυσμένοι με στελέχη του ιού HPV που υπάρχουν στο εμβόλιο εναντίον του, άρα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Δύο στους δέκα άνδρες και γυναίκες παρουσιάζουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, έπειτα από μόλυνση με κάποιον από τους ιούς που του προκαλούν. Οι ιοί αυτοί είναι στελέχη του ιού HPV, ορισμένοι άλλοι τύποι του οποίου προκαλούν καρκίνο. Όπως εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Χρήστος Στάμου, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί πάνω από 200 διαφορετικοί ορότυποί του (στελέχη).

Μερικοί μπορούν να οδηγήσουν σε μυρμηγκιές. Σχεδόν 40 από αυτούς που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, προκαλούν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και στο στόμα. Η ύπαρξη μόλυνσης μπορεί να γίνει αντιληπτή από την εμφάνιση ενός ή πολλαπλών μικρών ογκιδίων. Τα ογκίδια αυτά έχουν ποικίλο μέγεθος και εμφάνιση. Άλλοτε είναι μεγάλα, μικρά, επίπεδα και άλλοτε σε σχήμα κουνουπιδιού. Μπορεί να είναι λευκά ή μπορεί να έχουν το χρώμα του δέρματος. Συχνά επηρεάζουν τις γυναίκες στο αιδοίο, τον κόλπο, τη μήτρα και πιθανώς τον τράχηλο. Στους άνδρες μπορεί να εμφανιστούν στο πέος ή το όσχεο.

Τα ποσοστά των δύο φύλων

Και τα δύο φύλα είναι πιθανό να μολυνθούν και να εμφανίσουν κονδυλώματα στον πρωκτό, το ορθό και σπανιότερα το στόμα. Υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 20% των γυναικών αναπτύσσουν κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Στο 90% των περιπτώσεων αυτά οφείλονται στους ορότυπους 6 και 11 του ιού HPV. Οι ορότυποι αυτοί είναι χαμηλού κινδύνου για κακοήθεια (δεν προκαλούν καρκίνο). Άλλο ένα περίπου 7% των ενηλίκων παρουσιάζουν αλλοιώσεις στο στόμα εξαιτίας διαφόρων στελεχών του HPV. Το 4%, εξ άλλου, μολύνονται από στελέχη του HPV που είναι υψηλού κινδύνου για καρκίνο (π.χ τα 16, 18 κ.λπ.).

Κονδυλώματα: Διάγνωση και θεραπεία

Τα κονδυλώματα είναι σημαντικό να διαγιγνώσκονται και να αντιμετωπίζονται σωστά. «O εντοπισμός των επίπεδων αλλοιώσεων είναι δύσκολος με απλή κλινική εξέταση», εξηγεί ο ειδικός. «Έτσι, συχνά είναι απαραίτητη η διενέργεια ενός τεστ οξικού οξέος. Όταν ο ασθενής είναι γυναίκα, πραγματοποιείται ένα pap test, προκειμένου να αποκαλυφθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις. Γίνεται επίσης ένα τεστ για την αναγνώριση του DNA των οροτύπων HPV που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Η ίδια εξέταση μπορεί να γίνει με λήψη αίματος ή έλεγχο της δερματικής βλάβης που αφαιρείται».

  • Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων γίνεται με διάφορους τρόπους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:
  • Εφαρμογή χημικών ουσιών στην πάσχουσα περιοχή
  • Χειρουργική αφαίρεση
  • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο
  • Εξάχνωση με χρήση διαθερμοπηξίας με ραδιοσυχνότητες
  • Αφαίρεση με λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις