Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / “Μπόμπες” κύκλωμα: Έλληνες και Βούλγαροι εισήγαγαν λαθραία τόνους οινοπνεύματος
ΕΛΛΑΔΑ

“Μπόμπες” κύκλωμα: Έλληνες και Βούλγαροι εισήγαγαν λαθραία τόνους οινοπνεύματος

"Μπόμπες" κύκλωμα: Η σπείρα εισήγαγε από τη Βουλγαρία μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης, τα οποία αποθήκευε, επεξεργαζόταν και στη συνέχεια τα διέθετε σε κάβες ποτών.

“Μπόμπες” κύκλωμα: Εισήγαγαν από τη Βουλγαρία μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και τόνους οινοπνεύματος, χωρίς έλεγχο, χωρίς παραστατικά. Τα μετέφεραν με φορτηγά σε έξι χώρους, εκ των οποίων δύο παράνομα παρασκευαστήρια αλκοολούχων ποτών και τέσσερις αποθήκες, που διαχειρίζονταν.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στη συνέχεια αφαιρούσαν τις  ετικέτες και επανατοποθετούσαν πλαστές ελληνικές ετικέτες επώνυμων εταιρειών ή προχωρούσαν στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη τις ποσότητες οινοπνεύματος που εισήγαγαν. Σε τελικό στάδιο,  διέθεταν τα αλκοολούχα ποτά στην εγχώρια αγορά, φροντίζοντας για τη διανομή τους σε σημεία λιανικής πώλησης (κάβες) στην Αττική ή μέσω μεταφορικών εταιρειών σε διάφορα σημεία της χώρας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την καταβολή των αναλογούντων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στο ελληνικό Δημόσιο. Η επιχείρηση ποτά- “μπόμπες” από το μεγάλο κύκλωμα, που αποτελούσαν Βούλγαροι και Έλληνες, έλαβε τέλος με εκτεταμένη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας.

Εξαρθρώθηκε, όπως ανακοινώθηκε,  εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παράνομη εισαγωγή στη χώρα μας από τη Βουλγαρία μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης, τα οποία αποθήκευαν, επεξεργάζονταν και στη συνέχεια διέθεταν σε κάβες ποτών. Σε επιχείρηση συνελήφθησαν δέκα τέσσερα μέλη της οργάνωσης, από τα οποία δέκα Έλληνες και τέσσερις  Βούλγαροι,  μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος.

Εγκληματική οργάνωση

Σε βάρος τους και δύο ακόμα συνεργών τους, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και τη νομοθεσία για τη ρύθμιση αγοράς προϊόντων, τα σήματα και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα. Όπως προέκυψε από την έρευνα, η οργάνωση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μετέφερε με φορτηγά οχήματα αλκοολούχα ποτά ή ποσότητες οινοπνεύματος, χωρίς νόμιμα παραστατικά στους έξι χώρους που διαχειριζόταν.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν τις ετικέτες Βουλγαρίας και επανατοποθετούσαν πλαστές ελληνικές ετικέτες επώνυμων εταιρειών ή προχωρούσαν στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη τις ποσότητες οινοπνεύματος που εισήγαγαν. Ακολούθως διέθεταν τα αλκοολούχα ποτά στην εγχώρια αγορά, φροντίζοντας για τη διανομή τους σε σημεία λιανικής πώλησης (κάβες) στην Αττική ή μέσω μεταφορικών εταιρειών σε διάφορα σημεία της χώρας, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την καταβολή των αναλογούντων φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων στο ελληνικό Δημόσιο.

Δύο υποομάδες

Πιο αναλυτικά, ο εγκέφαλος του κυκλώματος, είχε διαμορφώσει κατάλληλη εσωτερική δομή έτσι ώστε η εγκληματική οργάνωση να διαρθρώνεται σε δύο  ανεξάρτητες υποομάδες. Παράλληλα είχε αναπτύξει συνεργασία με άτομα στη Βουλγαρία, που μετέφεραν με φορτηγά οχήματα αλκοολούχα ποτά, χωρίς παραστατικά καθώς και δεξαμενές οινοπνεύματος για την παράνομη παρασκευή αλκοολούχων ποτών, στη χώρα μας.

Η μεταφόρτωση πραγματοποιούνταν σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης φορτηγών οχημάτων στην Αττική. Μάλιστα στάθμευαν πάντα κατά τέτοιο τρόπο ώστε η μεταφόρτωση των παλετών αλκοολούχων ποτών ή οινοπνεύματος, από το Βουλγάρικο όχημα σε έτερο όχημα της οργάνωσης, να είναι δυσεπιτήρητη ενώ πραγματοποιούνταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να μην γίνουν αντιληπτοί από τις διωκτικές Αρχές.

Επιπρόσθετα για να μην εντοπίζονται εύκολα τα λαθραία ποτά ή το οινόπνευμα κατά την μεταφορά τους, τα κάλυπταν στο εσωτερικό των φορτηγών, με άλλα προϊόντα τα οποία μετέφεραν με νόμιμα παραστατικά.

Αλλαγή ετικετών

Τα μέλη της πρώτης υποομάδας αναλάμβαναν την αποθήκευση, επεξεργασία, αλλαγή ετικετών και μεταπώληση στη λιανική αγορά λαθραίων αλκοολούχων ποτών που παραλάμβαναν από τη Βουλγαρία. Συγκεκριμένα μέλος της υποομάδας, υπό τις οδηγίες του αρχηγού της οργάνωσης, μετέφερε το λαθραίο εμπόρευμα με φορτηγό όχημα ιδιοκτησίας του σε αποθήκη στο Αιγάλεω, όπου προέβαιναν στην αντικατάσταση των ξένων ετικετών τοποθετώντας πλαστές ελληνικές επώνυμων εταιρειών. Ακολούθως μεταπωλούσαν τα λαθραία ποτά σε κάβες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και διάφορες εταιρείες.

Η δεύτερη υποομάδα, λειτουργούσε υπό τις οδηγίες ημεδαπού, μέλους της οργάνωσης, ο οποίος προμηθευόταν λαθραία εμπορεύματα από το αρχηγικό μέλος.

Αποθήκες σε Παγκράτι – Βύρωνα

Τα μέλη της διαχειρίζονταν δύο αποθήκες σε Παγκράτι και Βύρωνα, όπου αποκολλούσαν και αντικαθιστούσαν ετικέτες επισήμανσης, καθώς και δύο παρασκευαστήρια αλκοολούχων ποτών όπου παρασκεύαζαν αλκοολούχα ποτά.

Κατασχέσεις

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες και καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και Αχαΐας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(19.140) λίτρα αιθυλικής αλκοόλης,

(3.431,45) λοιπών αλκοολούχων υγρών,

(21.901) φιάλες περιέχουσες (16.084,90) αλκοολούχων ποτών,

(3) φορτηγά οχήματα, (2) ημιφορτηγά τύπου (VAN) και ΙΧΕ όχημα,

μηχανολογικός εξοπλισμός – καζάνια, κινητά τηλέφωνα,

πλήθος πλαστών ετικετών και το χρηματικό ποσό των (3.805) ευρώ.

Παράλληλα, λήφθηκαν δείγματα από την Χημική Υπηρεσία και παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις