Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορωνοϊός κρουαζιερόπλοιο: Πρώτο κρούσμα στο Ισραήλ – Ήταν σε καραντίνα στο Diamond Princess
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός κρουαζιερόπλοιο: Πρώτο κρούσμα στο Ισραήλ – Ήταν σε καραντίνα στο Diamond Princess

Κορωνοϊός κρουαζιερόπλοιο: Τα 18 έφτασαν τα κρούσματα στο Ιράν, ενώ οι νεκροί είναι πλέον 4

Κορωνοϊός κρουαζιερόπλοιο: Οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, σε επιβάτη που είχε τεθεί σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και επαναπατρίστηκε αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, πρόκειται για μία γυναίκα. «Ένας από τους επιβάτες κατά την επιστροφή από το κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία βρέθηκε θετικός (στον κορωνοϊό) στις εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο κεντρικό εργαστήριο του υπουργείου Υγείας», ανέφεραν οι ισραηλινές αρχές σε ένα λιτό ανακοινωθέν, διευκρινίζοντας πως δεκάδες άλλοι Ισραηλπιβάτινοί επιβάτες, που επέστρεψαν στη χώρα, δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό. Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, εκ των οποίων δύο θανατηφόρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ σε tweet του.

Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ιράν ανέρχονται σε 18, με τέσσερις από τους ασθενείς να έχουν πεθάνει. Μεταξύ των νέων κρουσμάτων επτά διαγνώστηκαν στην Κομ, τέσσερις στην Τεχεράνη και δύο στην Γκιλάν, σύμφωνα με τον Τζαχανπούρ. Στο μεταξύ Ιράκ και Κουβέιτ, ανησυχώντας για την εμφάνιση της επιδημίας στο γειτονικό Ιράν, αποφάσισαν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σημαντικά τις μετακινήσεις προς και από τη χώρα. Η ανησυχία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς από τα 18 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο Ιράν τα περισσότερα είναι στην Κομ, μια πόλη 150 χιλιόμετρα από την Τεχεράνη, η οποία θεωρείται ιερή και έχει μεγάλη σημασία για τους σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων του Ιράκ, και έχουν παρουσία και στο Κουβέιτ.

Κινέζος αιτών άσυλο επικαλέστηκε τον κίνδυνο να μολυνθεί από τον ιό

Με ελπίδα να αποφύγει την απέλαση του από τον Καναδά ένας αιτών άσυλο από την Κίνα επικαλέστηκε την ανησυχία του να μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. Μάταια, όμως, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο δικηγόρος του. Ο Ρουεπάνγκ Κάο, 36 ετών, έφτασε το 2004 στον Καναδά όπου προσπαθεί εδώ και καιρό να λάβει πολιτικό άσυλο. Το αίτημά του είχε απορριφθεί και στην τελευταία του προσφυγή ενώπιον της καναδικής δικαιοσύνης χθες Πέμπτη, ο άνδρας δήλωσε ότι «φοβάται και ανησυχεί για τη ζωή του», αν επιστρέψει στην πατρίδα του «όπου μαίνεται η επιδημία ενός θανατηφόρου ιού».

Ο Καναδάς έχει αναστείλει τις απελάσεις Κινέζων πολιτών προς την Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του covid-19, αλλά όχι προς την υπόλοιπη Κίνα. Ο Ρουεπάνγκ πρόκειται να απελαθεί στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου ο δικαστής έκρινε ότι δεν κινδυνεύει πολύ να μολυνθεί. «Στην πραγματικότητα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η μόλυνση και το ποσοστό θνησιμότητας σε πολλές περιοχές της Κίνας είναι μικρά», δήλωσε ο Καναδός δικαστής Ρόμπερτ Μπερνς.        «Για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό, η έκβαση είναι θετική», πρόσθεσε. «Ο κίνδυνος δεν μοιάζει λοιπόν να είναι πολύ πιο αυξημένος σε σχέση με την πιθανότητα να προσβληθεί από άλλες ιογενείς ασθένειες, πολλές από τις οποίες μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρες».

Ο επαναπατρισμός των Ελλήνων από το κρουαζιερόπλοιο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις