Πρόωρες εκλογές 2020: Τα 3 σενάρια και αυτό που θέλει ο Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές 2020: Τα 3 σενάρια και αυτό που θέλει ο Μητσοτάκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πρόωρες εκλογές 2020: Η πρώτη εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφορά σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, πρόωρη προσφυγή το φθινόπωρο του 2020.

19.02.2020 | 11:26

Πρόωρες εκλογές 2020: Λίγους μήνες μετά τη μεγάλη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές – κι ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αποθεώνονται από την πλειοψηφία του διεθνούς Τύπου – στην Πειραιώς αρχίζουν τα… γαργαλήματα για πρόωρες εκλογές. Ισχυρά “γαλάζια” στελέχη επεξεργάζονται νυχθημερόν τις παραμέτρους, ζυγίζοντας τα συν και τα πλην. Όποια κι αν είναι η απόφαση, μια προσφυγή στις κάλπες πριν από την 7η του Ιούλη 2020, είναι απίθανη. Όχι μόνο γιατί έτσι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί η κυβέρνηση και οι εκλογές να διεξαχθούν από υπηρεσιακή – αλλά και γιατί θα ήταν μια κίνηση που θα έδινε ισχύ στην αντιπολίτευση.

Η πρώτη εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφορά σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, πρόωρη προσφυγή το φθινόπωρο του 2020. Στην Νέα Δημοκρατία το σκέφτονται ως εξής: Αυτή γη κίνηση θα έφερνε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, μιας και η αναδιοργάνωση στο κόμμα του, όπως και οι έντονες διαμάχες εκ των έσω, δεν θα του άφηνε χρόνο για προετοιμασία. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την θετική εικόνα που έχει στους πολίτες, όπως καταγράφεται δημοσκοπικά σχεδόν σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Άλλο ένα επιχείρημα στα υπέρ αυτής της εισήγησης είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει χειρουργικές παρεμβάσεις σε συνεννόηση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Τέλος, θα καεί νωρίς -τη στιγμή που η κυβέρνηση διανύει μια θετική περίοδο- η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές το 2021

Το δεύτερο αφορά το 2021 με τα υπέρ να είναι η οικονομία καθώς θεωρείται ότι θα έχουμε πάρει τα πλεονάσματα και η μικρή κυβερνητική φθορά.  Τα κατά αυτού του σεναρίου είναι οι διπλές κάλπες και η μη έγκαιρη απόδοση των μεταρρυθμίσεων. Στην Πειραιώς, εκτιμούν πως το 2021 θα είναι φανερή στην τσέπη των πολιτών η θετική πορεία της οικονομίας, θα έχει επιτευχθεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα υπάρχει το  περιθώριο για φοροελαφρύνσεις.

Το σενάριο με το οποίο συμφωνεί ο Μητσοτάκης

Βέβαια υπάρχει και η εξάντληση της τετραετίας με τις εκλογές να γίνονται στην συνταγματική τους προθεσμία που είναι το καλοκαίρι του 2023. «Δεν υπάρχουν πρόωρες εκλογές. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και να κερδίσουμε τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Δεν έχω κανένα λόγο να σκέφτομαι τις πρόωρες εκλογές», δηλώνει.

Θεοδωρικάκος: «Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν»

Λίγες ημέρες πριν, στη συζήτηση του εκλογικού νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα που εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας πως καλλιεργεί τη συζήτηση γιατί τις «τρέμει» και τις «φοβάται».

Χαρακτήρισε «άσφαιρη» την επίθεση του τέως πρωθυπουργού στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και σημείωσε πως χρησιμοποιεί τις πρόωρες εκλογές για «να καταλαγιάσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ», «να κλείσει στόματα» και να μην έχει εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Διερωτήθηκε ακόμη, με ποιο πρόγραμμα και ποιες πολιτικές θα πάει η αξιωματική αντιπολίτευση σε εκλογές. «Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν, έχει πει ο πρωθυπουργός, κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ό,τι λέει το εννοεί», ανέφερε, στρεφόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στη Φώφη Γεννηματά, που έδειξε να συμμερίζεται την εκτίμηση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν» επεσήμανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Δείτε ακόμη

Πρόωρες εκλογές 2020: Το άρθρο του Πορτοσάλτε ανάβει… φωτιές 

Exit mobile version