Γιαβούζ – Κύπρος: Αποχώρησε… νύχτα από το οικόπεδο 8

ΚΟΣΜΟΣ

Γιαβούζ – Κύπρος: Αποχώρησε… νύχτα από το οικόπεδο 8

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Γιαβούζ - Κύπρος: Αποχώρησε «στα μουλωχτά» το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ και το θαλάσσιο οικόπεδο 8, στο οποίο από τις αρχές του μήνα βρέθηκε και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

18.02.2020 | 09:00

Γιαβούζ – Κύπρος: Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ έπλευσε το γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο από τα μέσα Ιανουαρίου βρισκόταν στο τεμάχιο 8. Σύμφωνα με χάρτη που δημοσιεύει το sigmalive.gr, το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται  πλέον σε περιοχή κοντά στην Τουρκία, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ βρέθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια της Κύπρου, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τ/Κ σε όλη την θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο, όπως μεταδίδει το ΣΙΓΜΑ.

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ την περασμένη Παρασκευή μετακινήθηκε στο αδειοδοτημένο τεμάχο G στα νότια του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση, στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησε η “κυβέρνηση της ΤΔΒΚ” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2011. Ως συνιδιοκτήτες του νησιού οι Τ/Κ έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ε/Κ σε αυτή την περιοχή». Τέλος, όπως σημειώνει το sigmalive.gr από την 26 Δεκεμβρίου 2019 το Yavuz δεν έστελνε σήμα τοποθεσίας και δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός του στο marine traffic.

Γιαβούζ – Κύπρος: Το γαλλικό αεροπλανοφόρο

Δεν είναι γνωστό το πότε αποχώρησε το τουρκικό γεωτρύπανο από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου διενεργούσε τις παράνομες γεωτρήσεις του, βρέθηκε από τις αρχές του μήνα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, έπλευσε στα δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το αεροπλανοφόρο εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μήνα στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό. Η παρατεταμένη παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στην κυπριακή ΑΟΖ έχει εκληφθεί ουσιαστικά ως απάντηση στις τουρκικές παράνομες ενέργειες. Το οικόπεδο 8 είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI – Total.

Τις τελευταίες μέρες, διάφοροι λογαριασμοί στο twitter δημοσίευσαν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz.  Η Γαλλία έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής «αντεπίθεσης» κόντρα στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

Exit mobile version