Αθήνα

°C

Παρασκευή

25

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καρναβάλι Ρέντη 2020: Αλευρομουτζουρώματα και…. καντάδες το Σαββατοκύριακο
ΕΛΛΑΔΑ

Καρναβάλι Ρέντη 2020: Αλευρομουτζουρώματα και…. καντάδες το Σαββατοκύριακο

Καρναβάλι Ρέντη 2020: Τον κόσμο της μαγείας αλλά και πειράματα από τον τρελοεπιστήμονα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά και να σπάσουν τεράστια μπαλόνια πινιάτες με λιχουδιές.

Καρναβάλι Ρέντη 2020: Αλευρομουντζουρώματα και Καντάδες περιλαμβάνει για το Σαββατοκύριακο το 26ο Καρναβάλι Δήμου ΝίκαιαςΑγ.Ι. Ρέντη. Με καντάδες, αλευρομουτζουρώματα, κυνήγι χαμένου θησαυρού και διαγωνισμούς χορού και τραγουδιού πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του 26ου Καρναβαλιού Δήμου Νίκαιας- Αγ.Ι. Ρέντη. Εργαστήρι κλόουν για πρωτότυπες και γρήγορες κατασκευές για αξεσουάρ στολών θα περιμένει τα παιδιά το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Χαλκηδόνας.

Τον κόσμο της μαγείας αλλά και πειράματα από τον τρελοεπιστήμονα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά και να σπάσουν τεράστια μπαλόνια πινιάτες με λιχουδιές. Άραγε θα καταφέρουν να χωρέσουν μέσα σε φούσκες και να αποκτήσουν πρόσωπα αγαπημένων ηρώων; Παράλληλα τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου θα βοηθά τα παιδιά να φιλοτεχνήσουν τις δικές τους μάσκες . Την ίδια μέρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι. Ρέντη (Μπιχάκη 15) παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετων στις 11 το πρωί θα γνωρίσουν τη Μάσκα στην Αρχαία Ελλάδα.

Καρναβάλι Ρέντη 2020: Τα αλευρομουντζουρώματα

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις γειτονιές της πόλης μέχρι την πλατεία Παιδικής Στέγης θα αναβιώσει το έθιμο των Αλευρομουντζουρωμάτων, που είναι διάσημο στο Γαλαξίδι, με τη συμμετοχή του τμήματος παραδοσιακών χορών της Διεύθυνσης Αθλητισμού του Δήμου. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στην αυλή του 27ου Δημοτικού σχολείου Νίκαιας στις 11 το πρωί. Εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου θα περιμένουν τα παιδιά στην πλατεία Παιδικής Στέγης.
Στην πλατεία Κουμπάκη από τις 11 το πρωί, μέσα σε ένα φουσκωτό σπίτι , τα παιδιά θα μεταμορφώνονται μαγικά και στο τραμπολίνο θα μπορούν να παίξουν με ασφάλεια.

Καρναβάλι Ρέντη 2020: Παγανιστικό έθιμο

Αλευρομουντζουρώματα συναντάμε στα τελετουργικά της αρχαιότητας που σχετίζονταν µε τη γονιµότητα της γης, καθώς το έθιµο προβάλλει συγγενή παγανιστικά στοιχεία προαναγγέλλοντας τον ερχοµό της Άνοιξης.
Το έθιμο τοποθετείται και στη βυζαντινή περίοδο όταν οι διασκεδαστές µίµοι των ιπποδροµιών συνήθιζαν να βάφουν τα πρόσωπά τους λευκά. Θεωρείται επίσης πιθανό να προέρχεται από το µακιγιάζ των ηθοποιών της commedia dell arte, το οποίο γινόταν µε αλεύρι. Aκόμη, τα Αλευρομουτζουρώματα κάνουν την εμφάνισή τους και στα παράλια της Σικελίας ως δρώµενο αποχαιρετισµού σε ναυτική γιορτή, καθώς η ακµή του συµπίπτει χρονικά µε την ανάπτυξη της ναυτιλίας γύρω στο 1840.

Οι καντάδες

Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου καντάδες και αποκριάτικα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Χορωδία των ΚΑΠΗ του Δήμου .Οι τροβαδούροι θα ξεκινήσουν στις 5.30 το απόγευμα από την πλατεία Κουμπάκη και θα καταλήξουν στο Δημαρχείο Νίκαιας.
Ένας αποκριάτικος χορός αποκλειστικά για γυναίκες θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ στον Πολυχώρο «Μάνος Λοϊζος». Με κρασί και μουσική κολομπίνες και μαρκησίες θα ζήσουν μια βραδιά ξεφαντώματος. Είσοδος με προσκλήσεις που μπορούν να προμηθευτούν από τη Διεύθυνση Αθλητισμού και το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις