Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αντάρτες – Κολομβία: Επίθεση σε πετρελαιαγωγό στην Αράουκα
ΚΟΣΜΟΣ

Αντάρτες – Κολομβία: Επίθεση σε πετρελαιαγωγό στην Αράουκα

Αντάρτες - Κολομβία: Στρατιωτικοί εντόπισαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο σε τμήμα του αγωγού Bicentenario.

Αντάρτες – Κολομβία: Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη πως απέτρεψαν επίθεση μελών της οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) σε αγωγό πετρελαίου στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Στρατιωτικοί εντόπισαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό τοποθετημένο σε τμήμα του αγωγού Bicentenario στη βορειοανατολική περιφέρεια Αράουκα, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, ανέφερε το επιτελείο. Πυροτεχνουργοί τον εξουδετέρωσαν.

«Οι δυνάμεις μας απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση που σκόπευαν να διαπράξουν μέλη της παράνομης ένοπλης οργάνωσης ELN εναντίον του πετρελαιαγωγού Bicentenario στην Αράουκα», ανέφερε ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό τους στο Twitter. «Η ταχεία συγκέντρωση των στρατιωτών μας εγγυήθηκε την ασφάλεια των πολιτών στην Αράουκα». Ο ELN, οργάνωση που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 από ριζοσπαστικοποιημένους καθολικούς ιερωμένους και σήμερα διαθέτει περίπου 2.000 μαχητές σύμφωνα με υπολογισμούς των αρχών, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον πετρελαιαγωγών τα τελευταία χρόνια.

Αντάρτες – Κολομβία: ELN – «τρομοκρατική οργάνωση»

Ο ELN χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας, των ΗΠΑ και των κρατών-μελών της ΕΕ. Η οργάνωση βάζει συχνά στο στόχαστρο τις δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών, τις οποίες κατηγορεί πως λεηλατούν τους φυσικούς πόρους της Κολομβίας χωρίς να ωφελούν σε κάτι τους πολίτες της χώρας των Άνδεων.

Ο πρώην πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε αρχίσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN μετά τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με τη μεγαλύτερη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) το 2016· όμως ο διάδοχός του, ο Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη λεγόμενη σκληρή δεξιά, τις ανέστειλε και δεν είναι σαφές το εάν και κατά πόσον, ή το πώς, θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν συνομιλίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις