Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξάρχεια ΜΑΤ: Μεγάλες αλλαγές – Περιπολίες, σκούτερ και σκυλιά
ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ

Εξάρχεια ΜΑΤ: Μεγάλες αλλαγές – Περιπολίες, σκούτερ και σκυλιά

Εξάρχεια ΜΑΤ: Όπως ορίζει ο σχεδιασμός τα Εξάρχεια χωρίζονται σε έξι τομείς με ένα χαρακτηριστικό «Κόκκινο τετράγωνο» που περιλαμβάνει τις οδούς στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα ληστειών, κλοπών αλλά και διακίνησης ναρκωτικών.

Εξάρχεια ΜΑΤ: Αλλάζει πλήρως η αστυνόμευση στα Εξάρχεια, με εντολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη προαναγγείλει “ανακαίνιση” της πολυπαθούς περιοχής στο κέντρο της Αθήνας. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ αποχωρούν από έξι ευρύτατους τομείς των Εξαρχείων και θα αντικατασταθούν από πεζές και δίτροχες περιπολίες, αστυνομικούς με σκούτερ, drones και αστυνομικούς σκύλους περιπολίας. Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της χαρτογραφημένης εγκληματικότητας στην περιοχή θα παραμείνουν μόνο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Η πρώτη θα παραμείνει αμετακίνητη από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη και η δεύτερη στο υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά τον «τεμαχισμό» τον Εξαρχείων σε έξι τομείς, ανάλογα με τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σ’ αυτούς.

Από την χαρτογράφηση των Εξαρχείων ξεχωρίζει ένας μεγάλος τομέας όπου καταγράφονται συστηματικά κλοπές, ληστείες, αλλά και διακίνηση ναρκωτικών. Αυτή η περιοχή που οι Αρχές αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή περικλείεται μεταξύ άλλων από τις οδούς: Τσαμαδού, Ζαΐμη, Μεθώνης, Δερβενίων, Βαλτετσίου, Αραχώβης και Στουρνάρη.

Εξάρχεια ΜΑΤ: Περιπολίες με τη συνδρομή των ΟΠΚΕ

Αρχικά θα διατεθούν τρεις πεζές περιπολίες των τεσσάρων αστυνομικών και άλλες δύο εποχούμενες με σκούτερ που θα κινούνται παράλληλα σε χαρτογραφημένες διαδρομές. Συνολικά 30 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια σε πεζές και εποχούμενες περιπολίες, και περίπου 100 συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αρχικά το «ωράριο» εφαρμογής του νέου σχεδίου δράσης θα είναι από τις 09:00 έως τις 23:00, ενώ σε βάθος χρόνος θα επεκταθεί επί 24ώρου βάσεως. Οι συγκεκριμένες περιπολίες θα έχουν την συνδρομή ομάδων ΟΠΚΕ και της νέας ομάδας «ΔΡΑΣΗ», οι οποίες θα επεμβαίνουν σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών και τυχόν επιθέσεων εναντίον των περιπολιών.

Ουσιαστικά αυτό που θέλει να πετύχει η ΕΛ.ΑΣ. με το νέο σχεδιασμό της είναι η αντικατάσταση των δυσκίνητων διμοιριών των ΜΑΤ, καθώς όπως εκτιμήθηκε από η «βαριά» παρουσία τους δημιουργούσε εστίες έντασης, ενώ παρουσιαζόταν δυσλειτουργία στις περιπτώσεις καταδίωξης, προσαγωγής υπόπτων και σύλληψης δραστών. Σημειώνεται ότι στο νέο σχέδιο αστυνόμευσης συμπεριλαμβάνεται τόσο η Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής όσο και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής!

«Το συγκεκριμένο σχέδιο, παράλληλα με ορισμένες άλλες αστυνομικές δράσεις, πρόκειται να συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στα Εξάρχεια. Η αστυνομική παρουσία θα είναι συνεχής και οι πολίτες θα νιώθουν ασφαλείς», τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.

Εξάρχεια ΜΑΤ: Ο «προπομπός» του σχεδίου

Από τις 23 Ιανουαρίου (όταν και άρχισε να εφαρμόζεται τμηματικά το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.) έως και το περασμένο Σάββατο, 250 αστυνομικοί, που πραγματοποίησαν συστηματικούς αστυνομικούς ελέγχους σε 16 τομείς της Αθήνας, προέβησαν συνολικά σε 6.759 ελέγχους ατόμων, 1.828 προσαγωγές και 167 συλλήψεις για κλοπές, ναρκωτικά, παραεμπόριο, λαθραία καπνικά προϊόντα και άλλα αδικήματα.

Κατασχέθηκαν 4 μαχαίρια, 82,4 γραμμάρια ηρωίνης, 43 ναρκωτικά χάπια, 14,3 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, 140 συσκευασίες καπνού, 2.118 πακέτα λαθραία τσιγάρα, 1.169 είδη ρουχισμού και 4.790 άλλα είδη παραεμπορίου. Εντοπίστηκαν τρεις αποθήκες προϊόντων παραεμπορίου και σε τρεις περιπτώσεις απομάκρυναν άτομα που είχαν καταλάβει παράνομα κτίρια και χώρους. Όσον αφορά τα Εξάρχεια από τις 7 έως και τις 14 Ιανουαρίου 2020 εξελίχθηκαν 12 αστυνομικές επιχειρήσεις, στις οποίες έγιναν 100 προσαγωγές και 23 συλλήψεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις