Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κίνα δημοσιογράφος: Μυστήριο με την εξαφάνιση 34χρονου – Μετέδιδε πληροφορίες για τον κορωνοϊό
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα δημοσιογράφος: Μυστήριο με την εξαφάνιση 34χρονου – Μετέδιδε πληροφορίες για τον κορωνοϊό

Κίνα δημοσιογράφος: Μετά τον γιατρό-ήρωα, η Κίνα συνεχίζει να «καταπνίγει» τις φωνές που αποκαλύπτουν την αλήθεια για την επιδημία του κοροναϊού.

Κίνα δημοσιογράφος: Την ώρα που οι πολίτες στην Κίνα θρηνούν για τον θάνατο του 34χρονου Λι Γουένλιανγκ, του γιατρού που πρώτος προειδοποίησε για το νέο κοροναϊό, οι συγγενείς και οι φίλοι ενός δημοσιογράφου που αποκάλυπτε την εξάπλωση του κοροναϊού αναζητούν τα ίχνη του. Ο θάνατος του οφθαλμίατρου Λι Γουένλιανγκ πυροδότησε μία πρωτοφανή έκρηξη θλίψης και οργής σε ολόκληρη την Κίνα. Ο Λι εργαζόταν στο νοσοκομείο της Γουχάν, της πόλης απ’ όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της επιδημίας, και ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους προσπάθησαν να προειδοποιήσουν έγκαιρα για την επικινδυνότητα του ιού με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για «διασπορά φημών» και «διατάραξη δημόσιας τάξης».

Το Πεκίνο καλείται σε επίσημη απολογία καθώς οι πολίτες έχουν κατακλείσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις που συνοδεύονται από το hashtag «Θέλω ελευθερία του λόγου», ένα θεμελιώδες δικαίωμα που υποτίθεται ότι προστατεύεται από το σύνταγμα της χώρας. Το hashtag λογοκρίθηκε το επόμενο πρωί του θανάτου του Λι.

Ο Τσεν Κιουσί, ερασιτέχνης δημοσιογράφος επίσης από τη Γουχάν -που μετέδιδε πληροφορίες για την εξάπλωση του κοροναϊού και παράλληλα επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης- αγνοείται από το απόγευμα της Πέμπτης.  «Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί στον Τσεν Κιουσί δίκαια. Δεν αντέχουμε έναν δεύτερο Λι Γουένλιανγκ», γράφουν οι χρήστες του διαδικτύου. Συγγενείς και φίλοι του Τσεν Κιουσί, έμαθαν από την αστυνομία ότι έχει μπει υποχρεωτικά σε καραντίνα με ένα κύμα συμπαράστασης να αναπτύσσεται στο κινεζικό Twitter, το Weibo, με βασικό αίτημα την απελευθέρωσή του.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αναρτήθηκε ένα βίντεο με την μητέρα του 34χρονου να λέει ότι ο γιος της εξαφανίστηκε.

Η προσαγωγή υπό τον μανδύα της καραντίνας

Ο Τσεν έφτασε στην Γουχάν στις 24 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη της ισχύς της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην κινεζική πόλη. Ο 34χρονος Κιουσί επισκέφτηκε νοσοκομεία, γραφεία κηδειών και αυτοσχέδιες απομονωμένες περιοχές αναρτώντας βίντεο με τα όσα κατέγραφε, προκειμένου να δίνει την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Παράλληλα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός αναφορικά με τις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ο Τσεν απαντούσε στις κλήσεις συγγενών και φίλων που επικοινωνούσαν συχνά μαζί του από φόβο ότι θα συλληφθεί για τα ρεπορτάζ του. Τα ξημερώματα της Παρασκευής αναρτήθηκε ένα βίντεο με την μητέρα του 34χρονου να λέει ότι ο γιος της εξαφανίστηκε. Σε νεότερο βίντεό της, ενημέρωσε ότι ο γιος της μπήκε σε εξαναγκαστική καραντίνα. Όταν ρώτησε τις αρχές της Γουχάν πότε έγινε αυτό και πού πήγαν τον Τσεν, δεν πήρε κάποια απάντηση.

Φίλος του Τσεν πρόσθεσε στις μαρτυρίες ότι σε επικοινωνία του τις τελευταίες ώρες πριν την εξαφάνισή του ο 34χρονος ήταν σε καλή κατάσταση. Η οικογένεια και οι φίλοι του Τσεν δεν ανησυχούν μόνο για το ενδεχόμενο να έχει πέσει θύμα λογοκρισίας από τις κινεζικές αρχές, αλλά και από την πιθανότητα να κολλήσει πράγματι τον κοροναϊό όσο είναι «εξαφανισμένος», όπως δήλωσε στο CNNi o φίλος του Τσεν που χειρίζεται πλέον τον λογαρισμό του στο Twitter.  Oι αστυνομικές αρχές δήλωσαν στο CNNi ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για τον Τσεν Κιουσί.

Η επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Τσεν Κιουσί είχε επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ εν μέσω των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με αίτημα για δημοκρατία. Τα βίντεο του, τότε, προκάλεσαν την αντίδραση των αρχών οι οποίες αρχικά τον ανακάλεσαν στην ηπειρωτική Κίνα και στη συνέχεια τον ανέκριναν επανειλλημένα για τη δράση του στο Χονγκ Κονγκ. Το επόμενο βήμα, μάλιστα, ήταν να του κλείσουν τους λογαριασμούς του στα social media. Ωστόσο ο 34χρονος επανήλθε τον Οκτώβριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το YouTube.

«Πρέπει να επιμείνω γιατί αυτό είναι το σωστό ανεξάρτητα από την πίεση και τα εμπόδια που συναντώ» δήλωνε τότε. «Τι δημοσιογράφος είμαι αν δεν τρέξω στην πρώτη γραμμή όταν υπάρχει καταστροφή;» αναρωτιόταν στο πρώτο του βίντεο από την Γουχάν.

«Δεν θα ξεκινήσω ούτε θα διασπείρω φήμες, δεν θα προκαλέσω πανικό, ούτε και θα συγκαλύψω την αλήθεια», έγραφε χαρακτηριστικά. Στις 30 Ιανουαρίου και αφού είχε συμπληρώσει έξι εικοσιτετράωρα στη Γουυχάν, έχοντας παράλληλα αντιληφθεί την πίεση των κινεζικών αρχών, έλεγε σε ένα βίντεο μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του: «Φοβάμαι, έχω μπροστά μου τον ιό και πίσω μου τις κινεζικές αρχές ασφαλείας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις