Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Υπνική άπνοια συμπτώματα: Η νόσος που απειλεί την καρδιά
PLUS

Υπνική άπνοια συμπτώματα: Η νόσος που απειλεί την καρδιά

Υπνική άπνοια συμπτώματα: Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπνική άπνοια συμπτώματα: Ξυπνάτε κουρασμένοι και ταλαιπωρήστε από κόπωση στη διάρκεια της ημέρας; Υπάρχει μια νόσος για την οποία πρέπει να εξεταστείτε επειδή αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών νόσων και πρόωρου θανάτου. Υπάρχει μία χρόνια πάθηση από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι και διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθειες. Πρόκειται για την υπνική άπνοια, μια πάθηση που αποκαλείται και η νόσος με τα χίλια πρόσωπα λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων της. Στην υπνική άπνοια ο αεραγωγός φράζει στη διάρκεια του ύπνου με σοβαρότερες ενδείξεις της πάθησης αυτής το ροχαλητό, το αίσθημα πνιγμού στη διάρκεια της νύχτας και την ημερήσια κόπωση, ενώ πολλοί πάσχοντες παρουσιάζουν παχυσαρκία και υπέρταση.

Ουσιαστικά η ανάσα σταματάει συχνά ενώ κοιμόμαστε. Ροχαλητό και διακοπές αναπνοής τρομάζουν κατά την νύχτα. Έντονη υπνηλία με κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα, κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές στην μνήμη αλλά και το συναίσθημα κατά την ημέρα είναι κάποια από τα πολλά συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι η περιοδική διακοπή στην οξυγόνωση κατά τον ύπνο έχει δυσμενή αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα αλλά και τον μεταβολισμό. Σύμφωνα με την Δρ. Kelly Carden, πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης για τον Ύπνο, κανείς δεν πρέπει να αγνοεί αυτά τα συμπτώματα καθώς η υπνική άπνοια όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά μπορεί να συσχετιστεί άμεσα με σοβαρές παθήσεις όπως:

Καρδιακή ανεπάρκεια

Υπέρταση

Κολπική μαρμαρυγή

Ανθεκτική υπέρταση

Διαβήτης τύπου 2

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Εάν κοιμάστε και ξυπνάτε κουρασμένοι και ο/η σύντροφός σας παραπονιέται για το ροχαλητό σας τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπνικής άπνοιας.

Υπνική άπνοια: Διάγνωση

Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της υπνικής άπνοιας παίζει η λήψη καλού ιστορικού και η μελέτη του ύπνου. Συχνά ωστόσο η διάγνωση μπορεί να διαλάθει, καθώς ο γιατρός δεν μπορεί να την ανιχνεύσει σε μια επίσκεψη ρουτίνας στο ιατρείο.

Στη μελέτη ύπνου ο ασθενής παραμένει για τουλάχιστον μία νύχτα σε ειδικό εργαστήριο/δωμάτιο του νοσοκομείου (Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου) όπου, κατά τη διάρκεια του ύπνου του, γίνονται διάφορες μετρήσεις και παρατηρήσεις, όπως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα, ηλεκτροκαρδιογράφημα, παρατήρηση των κινήσεων των ματιών, καταγραφή της ροής του αέρα στη μύτη και στο στόμα, παρατήρηση των κινήσεων του θώρακα και της κοιλιάς, των ποδιών και γενικότερα του σώματος κ.ά. Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των παρατηρήσεων και μετρήσεων θα διαπιστωθεί κατά πόσο ο ασθενής πάσχει ή όχι από σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

Υπνική άπνοια: Θεραπεία

Η θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας για τους παχύσαρκους ασθενείς έρχεται αυτόματα με την απώλεια βάρους. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα επιπλέον κιλά ή η πάθησή του είναι πολύ σοβαρή, γίνεται χρήση συσκευών θετικής πίεσης CPAP, οι οποίες τοποθετούνται δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς και διαθέτουν ειδική μάσκα που τοποθετείται στο πρόσωπο (στόμα-μύτη) ή μόνο στην μύτη του ασθενούς. Άλλη μέθοδος είναι η χειρουργική αφαίρεση του ιστού που προκαλεί την απόφραξη από την περιοχή του στοματοφάρυγγα (πίσω μέρος του στόματος).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις