Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανείσπρακτα ενοίκια φορολογική δήλωση: Πώς θα γλιτώσουν τον φόρο οι ιδιοκτήτες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανείσπρακτα ενοίκια φορολογική δήλωση: Πώς θα γλιτώσουν τον φόρο οι ιδιοκτήτες

Ανείσπρακτα ενοίκια φορολογική δήλωση: Όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα, μπορούν να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετων φόρων για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν.

Ανείσπρακτα ενοίκια φορολογική δήλωσηΙδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν με την πληρωμή έξτρα φόρων για εισοδήματα που δεν απέκτησαν το 2019. Έτσι όσοι ιδιοκτήτες εκμισθώνουν ακίνητα, αλλά δεν εισπράττουν ενοίκια, μπορούν να αποφύγουν την καταβολή πρόσθετων φόρων για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν. Πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το 2020 οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν τα εξής δύο βήματα: Αρχικά να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Έπειτα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πάνε στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί. Εάν δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη από την Εφορία. Σε περίπτωση πτώχευσης του μισθωτή -ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ανείσπρακτα ενοίκια- ο εκμισθωτής προσκομίζει αντίγραφο του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτησή του (του εκμισθωτή). Από την εκκαθάριση της δήλωσης μπορεί να προκύψει υποχρέωση καταβολής (χρεωστικό υπόλοιπο) ή δικαίωμα επιστροφής φόρου (πιστωτικό υπόλοιπο).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις