Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ηγέτης Αλ Κάιντα: Νεκρός ο Κάσεμ αλ Ραΐμι, με εντολή Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ηγέτης Αλ Κάιντα: Νεκρός ο Κάσεμ αλ Ραΐμι, με εντολή Τραμπ

Ηγέτης Αλ Κάιντα: Τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, εξόντωσαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ηγέτης Αλ Κάιντα: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξοντώθηκε σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση που διεξήχθη στην Υεμένη ο Κάσεμ αλ Ραΐμι, Υεμενίτης που θεωρείτο αρχηγός της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ). «Κατά διαταγή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι (ένοπλες δυνάμεις των) ΗΠΑ διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Υεμένη και κατάφεραν να εξαλείψουν τον Κάσεμ αλ Ραΐμι, έναν από τους ιδρυτές και αρχηγό της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ)», αναφέρει δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Ραΐμι χαρακτηρίζεται «υπαρχηγός» του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, του ηγέτη του δικτύου της Αλ Κάιντα. O θάνατός του, υποστηρίζεται, «φθείρει» την ΑΚΑΧ και το «παγκόσμιο κίνημα της Αλ Κάιντα» και φέρνει τις ΗΠΑ «πιο κοντά στην εξάλειψη των απειλών που εγείρουν αυτές οι οργανώσεις για την εθνική ασφάλειά τους». Το δελτίο Τύπου δεν διευκρινίζεται πότε ή πού ακριβώς στην Υεμένη διεξήχθη η επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο Ραΐμι.

H αναφερόμενη με το όνομα Αλ Κάιντα, γνωστή και ως Αλ Κάεντα είναι ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμιστών που πρωτοεμφανίσθηκε δημόσια το 1989, προερχόμενη από το “Μεκτά Αλ Κιντεμάτ” που αποτελούσε “το κεντρικό γραφείο” των Αφγανών μουτζαχεντίν. 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Αλ Κάιντα αποτελεί σήμερα ένα διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν πολλές άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις με πολυπληθή μέλη συστρατευμένων εξτρεμιστών, περισσότερο Αράβων και Αφγανών. Το δίκτυο αυτό θεωρείται υπεύθυνο για μεγάλο αριθμό τρομοκρατικών επιθέσεων στον δυτικό κόσμο, με γνωστότερες όλων τις επιθέσεις στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, τις επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες Χωρών της ανατολικής Αφρικής το 1998, τη βομβιστική επίθεση στους Πύργους Κομπάρ στη Σαουδική Αραβία το 1996.

Ιδρυτής και ηγέτης της οργάνωσης θεωρείτo ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Οσάμα μπιν Λάντεν μέχρι την σύλληψή του το 2011, ενώ το υπ’ αριθμόν 2 στέλεχος της οργάνωσης, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι , έγινε αρχηγος της μετά την σύλληψή του μπιν Λάντεν. Στις 7 Οκτωβρίου 2001 οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν πολεμική επιχείρηση στο Αφγανιστάν με σκοπό τον εντοπισμό τους, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Αρχηγός της οργάνωσης στο Ιράκ μέχρι και το 2006 ήταν ο Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι.

Κάσεμ αλ Ραΐμι
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις