Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραγωδία Μάντσεστερ: 62 χρόνια από το θλιβερό συμβάν του Μονάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία Μάντσεστερ: 62 χρόνια από το θλιβερό συμβάν του Μονάχου

Τραγωδία Μάντσεστερ: Το γνωστό ρολόι στο γήπεδο του «Όλντ Τράφορντ» θα δείχνει πάντα την ώρα που συνέβη το μοιραίο.

Τραγωδία Μάντσεστερ62 χρόνια συμπληρώνονται από την ανείπωτη αεροπορική τραγωδία του 1958, όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η αρμάδα του Ματ Μπάσμπι που σκορπούσε τρόμο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ξεκληρίστηκε, σκορπώντας παγκόσμια θλίψη. Η πτήση τσάρτερ της British Airways προερχόταν από το Βελιγράδι, όπου η Γιουνάιτεντ είχε αποσπάσει ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρό Αστέρα και είχε προκριθεί στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Για να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, έκανε μια στάση στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

Κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, ο διάδρομος απογείωσης επιβράδυνε το αεροπλάνο και σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ταχύτητα, οδήγησε στη σύγκρουσή του -μέσα από έναν φράχτη- σε ένα ακατοίκητο σπίτι. Είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες του πιλότου να σηκώσει το αεροσκάφος από το έδαφος, που δεν κατέστησαν δυνατές.  Οκτώ ποδοσφαιριστές, τρία μέλη του επιτελείου και οκτώ δημοσιογράφοι θα άφηναν την τελευταία τους πνοή. Συγκεκριμένα, από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους οι ποδοσφαιριστές Τζεφ Μπεντ , Ρότζερ Μπάιρν, Εντι Κόλμαν, Ντάνκαν Έντουαρντς -υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ημέρες αργότερα-, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμυ Τέιλορ και Λίαμ «Μπίλι» Γουίλαν.

Τραγωδία Μάντσεστερ: Θρήνος σε όλον τον πλανήτη

Παράλληλα, «έφυγαν» άλλοι δεκαπέντε επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ομάδας, Γουόλτερ Κρίκμερ, Μπερτ Γουόλεϊ και Τομ Κούρι. Η είδηση βύθισε σε θρήνο όχι μόνο το βρετανικό ποδόσφαιρο, αλλά όλο τον πλανήτη. Ο μέσος όρος ηλικίας εκείνης της τρομερής ομάδας ήταν στα 22 χρόνια. Μόνο ο αρχηγός, ο Ρότζερ Μπάιρν, ήταν 28 ετών. Ήταν μια καλοδουλεμένη μηχανή, γεμάτη όρεξη, ταλέντο και είχε αρχίσει να μπαίνει στην καρδιά των οπαδών με τα όσα πετύχαινε… Με δύο διαδοχικά πρωταθλήματα και έναν προπονητή όπως ο Μπάσμπι στην τεχνική ηγεσία, όλα έδειχναν πως το μέλλον θα ήταν λαμπρό. Όμως, η μοίρα είχε άλλα σχέδια.

Μετά από αυτό το συμβάν, ο σύλλογος κινδύνευσε με διάλυση. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ήθελε ούτε καν να το ακούει Τζίμι Μέρφι, που βοήθησε ώστε η ιδέα των «κόκκινων διαβόλων» να επιβιώσει, να ξαναβρεί δύναμη και ο σύλλογος να συνεχίσει, προκειμένου να γράψει κι άλλες χρυσές σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας του. Εκείνη τη χρονιά, η Γιουνάιτεντ, δεν αποσύρθηκε και μάλιστα έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, όπου τελικά ηττήθηκε από την Μπόλτον. Ωστόσο, ήταν ένα μήνυμα ότι η ανασύνταξη είχε ξεκινήσει. Ο φοίνικας, ως σήμα στη φανέλα εκείνης της αναμέτρησης, μόνο τυχαίος δεν ήταν…

Δέκα χρόνια αργότερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επέστρεψε για τα καλά! Ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, στον μεγάλο τελικό του 1968 απέναντι στη Μπενφίκα στο παλιό «Γουέμπλεϊ». Το κύπελλο «σκαρφάλωσε» μέχρι τον ουρανό, από εκεί που παρακολουθούσαν οι αδικοχαμένοι του Μονάχου! Ωστόσο, το γνωστό ρολόι στο γήπεδο του «Όλντ Τράφορντ» θα δείχνει πάντα την ώρα που συνέβη το μοιραίο, καθώς είναι σταματημένο στις 15:04.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις