Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καιρός σήμερα Πέμπτη: Κακοκαιρία στη χώρα – Κρύο, χιόνια, κλειστά σχολεία
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Καιρός σήμερα Πέμπτη: Κακοκαιρία στη χώρα – Κρύο, χιόνια, κλειστά σχολεία

Καιρός σήμερα Πέμπτη: Προβλήματα στα ορεινά δίκτυα της Βόρειας Ελλάδας και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες προκάλεσε την πρώτη ημέρα του περάσματός της η κακοκαιρία που πλήττει από την Τετάρτη την ελληνική επικράτεια.

Καιρός σήμερα Πέμπτη: Η κακοκαιρία χτύπησε για τα καλά την χώρα, καθώς από το βράδυ η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά σε σχέση με χθες. Στα βόρεια της χώρας και κυρίως στην Δυτική Μακεδονία, το χιόνι δεν έχει σταματήσει να πέφτει, ενώ χιόνισε και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου στον Χορτιάτη το έστρωσε. Η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει πιο έντονα μεγάλο μέρος της χώρας σήμερα, όπως και την Αττική.

Το ισχυρότερο κύμα της κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει σήμερα σχεδόν όλη τη χώρα. Στην βόρεια Ελλάδα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο είναι αρκετά από το βράδυ, καθώς σε πολλούς δρόμους η τροχαία έχει απαγορεύσει την πρόσβαση είτε λόγω συσσώρευσης υδάτων, είτε λόγω παγετού και ισχυρής χιονόπτωσης. Σε άλλους οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες. Τα περισσότερα προβλήματα είναι στην Φλώρινα, όπου ακόμη και μέσα στην πόλη, δεν μπορούν να κινηθούν οι οδηγοί χωρίς αλυσίδες, καθώς τα πάντα έχουν σκεπαστεί από το χιόνι που πέφτει για περισσότερο από 24 ώρες.

Κλειστά σχολεία

Προβλήματα υπάρχουν και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων. Χθες δεν έγιναν δρομολόγια από τον Πειραιά για νησιά των Κυκλάδων, ενώ κλειστές ήταν οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα, Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Παράλληλα, αρκετά σχολεία στην βόρεια Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά λόγω του χιονιά. Οι ορεινές περιοχές του δήμου Σουφλίου στον Εβρο αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία τους. Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία στους οικισμούς Ρούσσα, Γονικό, Μεγάλο Δέρειο, Πετρόλοφο, Σιδηροχώρι, Σιδηρώ, Αγριάνη και το γυμνάσιο Λαβάρων.

Ομοίως και τα σχολεία στον Δήμο Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, ενώ και στην Κοζάνη θα παραμείνουν κλειστά στον δήμο Εορδαίας. Αντίθετα, πιο αργά, στις 9:15, θα αρχίσουν τα σχολεία Δήμο Βοΐου, το Άργος Ορεστικό Καστοριάς και στο δήμο Γρεβενών.

Κακοκαιρία: Πτώση ρεκόρ στις θερμοκρασίες

Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακή είναι η πτώση που σημείωσε η θερμοκρασία μέσα σε λίγες ώρες, από το ψυχρό κύμα που ήρθε από τα βόρεια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Φλώρινα η θερμοκρασία έπεσε μέσα σε μία ημέρα 18 βαθμούς, ενώ σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα έπεσε 16 κάτω σε σχέση με την προχθεσινή ημέρα. Σύμφωνα με το meteo.gr, στα βόρεια της χώρας, η θερμοκρασία έπεσε σε μέσο όρο 10 βαθμούς κάτω από τον προχθεσινό μ.ο.!

Κακοκαιρία: Στην Έδεσσα έπεσαν δέντρα!

Κακοκαιρία: Μισό μέτρο χιόνι στον Έβρο

Και στον Εβρο το σκηνικό είναι άκρως χειμωνιάτικο, κυρίως στα βόρεια και ορεινά του νομού. Από το μεσημέρι είχε αρχίσει να χιονίζει, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο μέρος του Εβρου. Μάλιστα, νιφάδες έπεσαν και στα πεδινά, με το χιόνι στο Σουφλί να φτάνει το μισό μέτρο.

Αρκετό ήταν το χιόνι και στους δήμους Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και των δήμων να βρίσκονται σε ετοιμότητα και σήμερα.

Βροχή και χαλάζι στην Αθήνα, χιόνι στην Πάρνηθα

Και η Αθήνα δεν γλίτωσε από την κακοκαιρία. Από νωρίς άρχισε να βρέχει, με την βροχόπτωση να είναι έντονη κατά διαστήματα. Μάλιστα έριξε και χαλάζι στην περιοχή του Ζωγράφου, με τον καιρό να αλλάζει πρόσκαιρα πρόσωπο. Την νύχτα άρχισαν και πάλι οι βροχές, ενώ το κρύο ήταν έντονο, καθώς έπεσε απότομα η θερμοκρασία. Στην Πάρνηθα μάλιστα χιόνισε, ενώ και σήμερα αναμένεται να υπάρχουν χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα βόρεια προάστια, ενώ δεν αποκλείεται τη νύχτα να χιονίσει και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στην Αττική.

Μερική βελτίωση των φαινομένων την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένονται στη δυτική χώρα και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής χώρας και από το απόγευμα της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Κρύο και βροχές με χιονόνερο το Σάββατο

Το Σάββατο αναμένονται στα δυτικά λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια όπου κατά τόπους θα είναι ισχυρός.

Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία

Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, οικισμών του ορεινού όγκου του δήμου Σουφλίου και οι μαθητές του γυμνασίου Λαβάρων, δεν θα προσέλθουν την Πέμπτη στις σχολικές αίθουσες, καθώς με απόφαση της δημοτικής αρχής, θα είναι κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ειδικότερα αύριο, δεν θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία στους οικισμούς Ρούσσα, Γονικό, Μεγάλο Δέρειο, Πετρόλοφο, Σιδηροχώρι, Σιδηρώ, Αγριάνη και το γυμνάσιο Λαβάρων.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στις προαναφερθείσες περιοχές η χιονόπτωση είναι έντονη, το ύψος του χιονιού είναι ήδη στο μισό μέτρο, ενώ με τον υδράργυρο στους -3 βαθμούς, υπάρχει παγετός που καθιστά επικίνδυνη την μετακίνηση των μαθητών: Η κίνηση των λεωφορείων είναι πάρα πολύ δύσκολη στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου, με τις κλίσεις αλλά και την ολισθηρότητα του οδοστρώματος, λόγω του παγετού.

Ο δήμαρχος Σουφλίου, σημείωσε ότι ήταν άμεση η κινητοποίηση των συνεργείων της Περιφέρειας αλλά και του δήμου, προκειμένου να μην αποκλειστούν οικισμοί και να μη διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Π.Ε. Φλώρινας, μετά από απόφαση των δήμαρχων, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Φλώρινας, τον Δήμο Αμυνταίου και των Δήμο Πρεσπών. Επίσης στην Π.Ε. Κοζάνης τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στο Δήμο Εορδαίας ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ στο Δήμο Βοΐου. Στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς και στο δήμο Γρεβενών τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.15 πμ.

Κακοκαιρία: Τσουχτερό κρύο και χιόνια στην Αττική την Πέμπτη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις