Κυρώσεις Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απειλεί με αντίποινα για την ΑΟΖ

ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου απειλεί με αντίποινα για την ΑΟΖ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλη Γούσιος

Κυρώσεις Τουρκία: «Εάν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες αγνοοηθούν, τότε η Τουρκία θα απαντήσει στα "επιζήμια βήματα" της ΕΕ».

05.02.2020 | 12:24

Κυρώσεις ΤουρκίαΑπειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντίποινα εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον απόηχο των ευρωκυρώσεων σε δύο Τούρκους πολίτες για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. «Εάν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες αγνοοηθούν, τότε η Τουρκία θα απαντήσει στα “επιζήμια βήματα” της ΕΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.  «Είναι καιρός να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ» δήλωσε πάντως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομάδα Συμβούλων Εξωτερικών Σχέσεων (RELEX) της Ε.Ε. κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος δύο Τούρκων υπηκόων για τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η απόφαση ελήφθη από την ομάδα Συμβούλων Εξωτερικών Σχέσεων (RELEX) της Ε.Ε. και αναμένεται να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε. σε μελλοντική συνεδρίασή του. Πριν την οριστική επικύρωση της απόφασης, θα προηγηθεί η προετοιμασία των απαιτούμενων νομικών κειμένων. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις αφορούν τις γεωτρήσεις τουρκικών πλοίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας, της Αθήνας, αλλά και των Βρυξελλών.

Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αξίωσε την επίσπευση των διαβουλεύσεων για την κατάρτιση της λίστας των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αφορούν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των δύο Τούρκων, καθώς και την απαγόρευση εισόδου στα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Exit mobile version