Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κτηματολόγιο πρόστιμα: Πότε ρυθμίζονται και πώς θα υπολογίζονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο πρόστιμα: Πότε ρυθμίζονται και πώς θα υπολογίζονται

Κτηματολόγιο πρόστιμα: Θα εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας.

Κτηματολόγιο πρόστιμα: Στο 93% της επικράτειας αναμένεται να φτάσει η κτηματογράφηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Στη σχετική ανακοίνωση το Κτηματολόγιο επισημαίνει ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης κινήθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς το τελευταίο οκτάμηνο. Η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%.

Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στις επόμενες ημέρες, φτάνοντας το 93% της επικράτειας. Αυτό θα σημαίνει ότι θα εκκρεμούν μόνο οι μελέτες που βρίσκονται υπό δικαστική προσφυγή λόγω αντιδικίας των υποψήφιων αναδόχων και αντιστοιχούν στο 7% του συνόλου της χώρας, καθώς και ορισμένες κατά τόπους συλλογές δηλώσεων στην περιοχή των Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας (ολοκληρώνονται τέλος Μαρτίου).

Κτηματολόγιο: Τον Απρίλιο θα ρυθμιστούν τα πρόστιμα

Το Κτηματολόγιο υπενθυμίζει ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2020 εκπνέει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στις περιφερειακές ενότητες Λήμνου, Λέσβου, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Και σε αυτές τις περιοχές το ποσοστό συλλογής δηλώσεων αναμένεται να ξεπεράσει το συμβατικό στόχο του 55% όσο πλησιάζουμε στη λήξη της προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, το Κτηματολόγιο τονίζει ότι όσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τις δηλώσεις τους μπορούν να το πράξουν άμεσα, χωρίς επιβαρύνσεις.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλει το Κτηματολόγιο θα είναι κλιμακωτά και αναμένεται να θεσμοθετηθούν εντός του Απριλίου, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου. Το ύψος των προστίμων, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Καθυστέρηση δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια περιουσίας

Το Κτηματολόγιο έσπευσε για μια ακόμη φορά να διευκρινίσει πως τυχόν καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Η άμεση συνέπεια, όμως, θα είναι η αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της επικείμενης ενεργοποίησης των προστίμων.

Στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανάρτησης του Κτηματολογίου στην Αθήνα και αυτή θα διαρκέσει δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα της καταγραφής της περιουσίας τους και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν εμπρόθεσμα οι απαραίτητες αντιρρήσεις. Εντός του 2020 στο στάδιο της ανάρτησης θα μπαίνουν σταδιακά και άλλες περιοχές της χώρας.

Διευκολύνσεις από το Κτηματολόγιο

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ήδη ανακοινώσει ορισμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των πολιτών. Μεταξύ αυτών είναι:

1) Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όσων πολιτών δεν έχουν δηλώσει μέχρι και σήμερα την ατομική τους ιδιοκτησία και οι προθεσμίες υποβολής λήγουν τέλος Φεβρουαρίου, το Ελληνικό Κτηματολόγιο για την αποφυγή της πολύωρης αναμονής πολιτών, εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.

2) Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 ή να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις