Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία Τουρκία τώρα: Σφοδρές συγκρούσεις και νεκροί στην Ιντλίμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία Τουρκία τώρα: Σφοδρές συγκρούσεις και νεκροί στην Ιντλίμπ

Συρία Τουρκία τώρα: Η Άγκυρα προχώρησε σε αντίποινα, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρει πως σκοτώθηκαν επίσης περίπου 30 στρατιώτες της Συρίας, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για 76 Σύρους στρατιώτες νεκρούς, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Συρία Τουρκία τώρα: Στην επαρχία της Ιντλίμπ η ένταση έχει «χτυπήσει» πάλι κόκκινο, καθώς οι δυνάμεις της Συρίας και ο στρατός της Τουρκίας, συνέχισαν τις εχθροπραξίες, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρει πως οκτώ άνθρωποι του τουρκικού στρατού σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα έχουν τραυματιστεί, από πυρά των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Η Άγκυρα προχώρησε σε αντίποινα, με τον Τούρκο πρόεδρο να αναφέρει πως σκοτώθηκαν επίσης περίπου 30 στρατιώτες της Συρίας, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για 76 Σύρους στρατιώτες νεκρούς, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από την Δαμασκό που ανέφερε πως δεν υπέστη απώλειες, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε λόγο για 13 νεκρούς στις τάξεις των συριακών δυνάμεων από τουρκικά πυρά (οκτώ στην Ιντλίμπ, τρεις στη Λαττάκεια, δύο στη Χάμα). Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στοιχεία των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων τα οποία στάλθηκαν να ενισχύσουν τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ δέχθηκαν πυρά παρά, το ότι οι συντεταγμένες τους είχαν δοθεί στη Δαμασκό εκ των προτέρων. Οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ σηματοδότησαν σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, με την Ρωσία να λέει πως η Τουρκία δεν είχε ενημερώσει για τις κινήσεις της, με αποτέλεσμα να δεχτεί επίθεση. Η Ρωσία, ο κυριότερος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε πως ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τουρκικών στρατευμάτων εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης.

«Τουρκικά στρατεύματα μετακινούνταν τη νύχτα στη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ χωρίς να έχουν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι δυνάμεις της Τουρκίας δέχθηκαν «πυρά από συριακά στρατεύματα που είχαν στόχο τρομοκράτες σε περιοχή δυτικά της Σαρακέμπ», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Συρία Τουρκία Ρωσία τελευταία νέα: Ανησυχία στον ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εθχροπραξίες και τον «μεγάλης κλίμακας εκτοπισμό αμάχων εξαιτίας της τρέχουσας επίθεσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης μέσα στη ζώνη αποκλιμάκωσης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Η Άγκυρα και η Μόσχα είχαν κλείσει συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ, με την οποία απετράπη ευρείας κλίμακας επιχείρηση του συριακού στρατού. Όμως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την οποία μεσολάβησαν οι ίδιες δύο χώρες στην Ιντλίμπ και τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα κατέρρευσε.

Οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι πλέον «αφόρητες», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η τουρκική κυβέρνηση έδειξε πολλή υπομονή», συνέχισε, εν μέσω των επιθέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων «με την ανοχή αν όχι την υποστήριξη της Ρωσίας στην Ιντλίμπ», όπου ζουν 3 ως 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, 1 εκατομμύριο Σύροι πολίτες κινούνται προς τα σύνορα με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, ο συριακός στρατός πλησιάζει στην Ιντλίμπ, με κατοίκους ωστόσο να δείχνον πως ανησυχούν. Κάτοικος της Ιντλίμπ, με το όνομα Άχμεντ, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως «όλη η πόλη έχει καταληφθεί από πανικό». Άλλος κάτοικος, που είπε πως ονομάζεται Μουστάφα, τόνισε πως «προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», για «να εγκαταλείψουμε την πόλη αν το καθεστώς πλησιάσει κι άλλο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις