Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση μεταναστών με ιστιοφόρα: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα – 4.000 ευρώ το “κεφάλι”
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση μεταναστών με ιστιοφόρα: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα – 4.000 ευρώ το “κεφάλι”

Διακίνηση μεταναστών με ιστιοφόρα: Την ομάδα των διακινητών, στο σύνολό της, αποτελούσαν δύο Ιρακινοί, δύο Πακιστανοί, δύο Ουκρανοί και ένας Ιρανός, οι οποίοι, μαζί με τον Έλληνα συνεργό τους, συνελήφθησαν.

Διακίνηση μεταναστών με ιστιοφόρα: Τούρκος διακινητής παράτυπων μεταναστών, κατηγορείται ότι και μέσα από τη φυλακή, όπου βρίσκεται έγκλειστος, κινούσε τα νήματα πολυπρόσωπου κυκλώματος, τα μέλη του οποίου μετέφεραν με σκάφη αλλοδαπούς από την Ελλάδα στην Ιταλία, έναντι υψηλής αμοιβής.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με τη συνδρομή του Λιμενικού, οι αστυνομικοί Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, έξω από την Ύδρα ακινητοποίησαν το ιστιοφόρο των διακινητών και μετά από ρεσάλτο συνέλαβαν δύο από τα μέλη της οργάνωσης διακινητών. Την ομάδα των διακινητών, στο σύνολό της, αποτελούσαν δύο Ιρακινοί, δύο Πακιστανοί, δύο Ουκρανοί και ένας Ιρανός, οι οποίοι, μαζί με τον ΄Ελληνα συνεργό τους, συνελήφθησαν.

Συγκατηγορούμενα των συλληφθέντων, είναι ακόμη πέντε άτομα, δύο αλλοδαποί και τρεις Έλληνες. Στο σκάφος εντοπίστηκαν 19 αλλοδαποί, που διακινούνταν και όπως είπαν στην Αστυνομία, είχαν πληρώσει από 4.000 ευρώ “το κεφάλι” για να μπουν στο ιστιοφόρο και να φθάσουν στην Ιταλία. Όπως προέκυψε από την έρευνα, μέλη της οργάνωσης αφού έπειθαν συμπατριώτες τους για το ταξίδι στην Ιταλία, μετέφεραν τους υπό διακίνηση, από το κέντρο της Αθήνας σε παραθαλάσσιο, βραχώδες σημείο της Αττικής. Εκεί τους επιβίβασαν σε ιστιοφόρο σκάφος της οργάνωσης.

Το ιστιοφόρο, όπως προαναφέρθηκε, εντοπίστηκε από σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πλησίον της Ύδρας και ακινητοποιήθηκε, μετά από καταδίωξη. Διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν δύο αλλοδαποί χειριστές – μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι συνελήφθησαν, ενώ στην καμπίνα του σκάφους εντοπίστηκαν οι 19 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ανήλικοι.

Χωρίς σωσίβια

Κατά την έρευνα στο σκάφος κατασχέθηκαν πλοηγοί GPS υψηλής τεχνολογίας, χάρτες και βοηθητική λέμβος για την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος, ενώ διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων. Είχε προηγηθεί πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα, με τη χρήση ειδικών ανακριτικών μεθόδων, ενώ από την σταχυολόγηση και συσχέτιση όλων των στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας δομή και διακριτούς ρόλους.

Έψαχναν σκάφη σε αγγελίες

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της οργάνωσης αρχικά μεριμνούσαν, μέσω ιστοσελίδων αγγελιών, για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, τα οποία ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά αλλοδαπών από τη χώρα μας προς την Ιταλία. Μετά την αγορά του σκάφους εντόπιζαν υποψήφιους διακινούμενους, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει τόσο με ομοεθνείς, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαβιούν στη χώρα μας.

Στο τελικό στάδιο οι διακινούμενοι αλλοδαποί μεταφέρονταν σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές, όπου αποκρύπτονταν, μέχρι την αναχώρησή τους με το σκάφος της οργάνωσης. Όπως προέκυψε από την έρευνα η τιμή της διακίνησης από την Ελλάδα στην Ιταλία υπολογίζεται σε 4.000 € κατ’ άτομο.

Σκάφος, λέμβος, παραστατικά και οχήματα

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· ιστιοφόρο σκάφος και βοηθητική λέμβος,

· πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,

· πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων, τα οποία αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ,

· συμφωνητικά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με ιστιοφόρα σκάφη

· το χρηματικό των 2.500 € και

· (2) οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβασης της νομοθεσίας για τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και απείθεια και έκθεση κατά συναυτουργία.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιώς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις