Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Σαουδική Αραβία: Οι συναντήσεις και η ατζέντα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Σαουδική Αραβία: Οι συναντήσεις και η ατζέντα

Μητσοτάκης Σαουδική Αραβία: Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην αραβική χερσόνησο θα επισκεφτεί και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Μητσοτάκης Σαουδική Αραβία: Οι επενδύσεις και η προσέλκυση κεφαλαίων βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων με τις δύο χώρες της Αραβική Χερσονήσου, οι οποίες διαθέτουν τεράστια κεφάλαια. Αν μέρος αυτών κατευθυνθεί προς την ελληνική οικονομία, μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη που αποτελεί μεγάλο ζητούμενο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στις συναντήσεις που θα έχει να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ταχύτατη εξομάλυνση όλων των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με τις δύο χώρες του Κόλπου. Ειδικά ως προς τις σχέσεις με την Σαουδική Αραβία, τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η πολεμική βιομηχανία, η ενέργεια και η ναυτιλία θεωρούνται οι τομείς που παρέχουν μεγάλες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές.

Από τη στενότερη οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, αναμένεται να βγουν ωφελημένες ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γεωπολιτικά ζητήματα στην ατζέντα

Στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να συζητηθούν και τα γεωπολιτικά ζητήματα.  Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία που αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κίνηση αυτή ενισχύει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής μας πολιτικής που αφορά στην ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των θέσεών μας σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Η.Π.Α., το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία. Το συνολικό κόστος της διάθεσης θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Εκτός από τους κ. Γεωργιάδη και Φραγκογιάννη, μαζί με τον Πρωθυπουργό θα βρίσκονται στην αποστολή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις