Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία Συρία νέα: Bομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ – Η Άγκυρα εξουδετέρωσε 76 στρατιώτες
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία Συρία νέα: Bομβαρδισμοί στο Ιντλίμπ – Η Άγκυρα εξουδετέρωσε 76 στρατιώτες

Τουρκία Συρία νέα: Νωρίτερα από τους βομβαρδισμούς των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι στρατιώτες .

Τουρκία Συρία νέα: Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν 54 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και “εξουδετέρωσαν” 76 Σύρους στρατιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Νωρίτερα σήμερα, η Άγκυρα ανέφερε ότι από τους βομβαρδισμούς των συριακών καθεστωτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι στρατιώτες στο Ιντλίμπ. Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έχουν λάβει “όλων των ειδών τα μέτρα” στο Ιντλίμπ, επιμένοντας ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι η Τουρκία μετράει ήδη τουλάχιστον 6 νεκρούς τις τελευταίες ώρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία οργισμένη αντίδραση προειδοποίησε ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις των συριακών δυνάμεων ενώ είχε αναφέρει πριν ώρα ότι  30-35 Σύροι στρατιώτες «εξουδετερώθηκαν» από Τούρκους στρατιώτες. Επεσήμανε, δε, ότι τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποιούν επιδρομές σε θέσεις του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ.

Τουρκία Συρία νέα: Καμία προειδοποίησης της Ρωσίας από την Τουρκία

Πάντως λίγη ώρα αργότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις επειδή η Ρωσία δεν είχε προειδοποιηθεί για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική περιφέρεια Ιντλίμπ της Συρίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι  αεροπλάνα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν παραβίασαν τα σύνορα της Συρίας ούτε καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων, πρόσθεσε το υπουργείο.

Aπό την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ διέψευσε τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Τουρκία δεν ενημέρωσε τις ρωσικές αρχές για την επίθεση στο καθεστώς Άσαντ στην Ιντλίμπ. «Η ανακοίνωση δεν είναι σωστή… Η Τουρκία ενημερώνει τακτικά τη Ρωσία» δήλωσε ο Τσελίκ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία ενημέρωσε επίσης τη Ρωσία για την τελευταία επίθεση κατά των δυνάμεων του καθεστώτος.

«Όπως πάντα χρησιμοποιήθηκαν οι υπάρχοντες μηχανισμοί (επικοινωνίας)» δήλωσε ο Τσελίκ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν, δεν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, μετά την επίθεση κατά Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά αυτό θα μπορούσε γρήγορα να τακτοποιηθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις