Αύξηση μισθών 2020 – ποσά: Ποιοι είναι οι τυχεροί που θα πάρουν περισσότερα χρήματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση μισθών 2020 – ποσά: Ποιοι είναι οι τυχεροί που θα πάρουν περισσότερα χρήματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αύξηση μισθών 2020 - ποσά: Αρχίζει στο τέλος του μήνα η διαβούλευση για την αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 4%-5%, δηλαδή να αυξηθεί από 26 έως 32 ευρώ.

01.02.2020 | 18:14

Αύξηση μισθών 2020 – ποσά: Οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσουν εντός Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θεωρείται δεδομένη η προς τα πάνω αναπροσαρμογή για τον κατώτατο μισθό, από τα 650 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Στόχος είναι με τον νέο κατώτατο μισθό να δοθούν «ανάσες» στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, εκ των οποίων -όπως αναφέρουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2019- ένας στους τρεις αμείβεται με ποσά έως 700 ευρώ. Τα 700 ευρώ, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πρόσφατα, είναι ο στόχος για τον κατώτατο μισθό σε βάθος τριετίας.

Στη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό θα συγκρουστούν δυο θέσεις: Η πρώτη, των εργοδοτών, που ισχυρίζονται ότι για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι αντοχές των επιχειρήσεων και η δεύτερη, των εργαζομένων και των συνδικάτων, που επικαλούνται τις βαριές απώλειες που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια. Τη θέση των εργαζομένων για τον κατώτατο μισθό συμμερίζονται και αναλυτές που εκτιμούν ότι με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών θα τονωθεί το αναπτυξιακό ρεύμα.

Ο κατώτατος μισθός, ωστόσο, ακριβώς έναν χρόνο πριν, «είδε» επί ΣΥΡΙΖΑ μια σημαντική αύξηση της τάξης του 10,9%. Προκειμένου να μην αιφνιδιάσει τις -μικρομεσαίες κυρίως- επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να συγκλίνει στο σενάριο της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 4% με 5%.

Στη πρώτη περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα «τσιμπήσει» 26 ευρώ και στη δεύτερη 32 ευρώ. Αν ισχύσουν τα παραπάνω, από τον προσεχή Ιούλιο ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 676 ή τα 682 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρα από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, οι εργαζόμενοι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης προσβλέπουν και σε κάποια άλλα μικρά «μπόνους» στους μισθούς τους, που θα προκύψουν από τις νέες εισφορές.

Πέρα από το κεφαλαιώδες ζήτημα του κατώτατου μισθού, στις ίδιες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων. Βάσει της ΕΡΓΑΝΗΣ, τον περασμένο χρόνο (μέχρι τον Νοέμβριο) υπογράφηκαν 174 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που αφορούσαν 98.749 μισθωτούς. Από αυτές, μόνο 36 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών, οκτώ προβλέπουν μείωση, ενώ βάσει των υπολοίπων οι αποδοχές παραμένουν αμετάβλητες.

Αύξηση μισθών 2020 – ποσά: Έρχονται έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς, δείτε αναλυτικά

Αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές αναµένεται να δουν εκατοµµύρια µισθωτοί. Οι αυξήσεις θα προκύψουν από τη νέα µορφή της φορολογικής κλίµακας που θα επηρεάσει τον φόρο εισοδήµατος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Η µορφή της φορολογικής κλίµακας οριστικοποιείται και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονοµικών φέρονται να καταλήγουν σε μία εκδοχή η οποία θα περιορίζει το σημοσιονομικό κόστος και θα κλείνει το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι θεσμοί για το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα, στο 9% από 22% αναµένεται να πέσει το ποσοστό για αποδοχές µέχρι 10.000, αµετάβλητο µένει το δεύτερο κλιµάκιο, την ώρα που από 20.000 ευρώ και πάνω θα υπάρξει ελάφρυνση κατά µία µονάδα.

Σύμφωνα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειωθούν:

έως 14,75 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημόσιου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως 12,64 ευρώ.

μέχρι 13,33 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 633 ευρώ κάθε μήνα και έχουν ένα παιδί. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα το μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 11,43 ευρώ.

έως 16,67 ευρώ για όσους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 7Ο0 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 2 τέκνα. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα έχουν όφελος μηνιαίο όφελος φθάνει έως τα 14,29 ευρώ.

μέχρι 26,67 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 682 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 3 παιδιά. Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους έως και 22,86 ευρώ

Οι μειώσεις αυτές στην παρακράτηση φόρου θα προκαλέσουν ισόποσες αυξήσεις στα καθαρά ποσά αποδοχών που λαμβάνουν κάθε μήνα οι παραπάνω μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τα νέα αφορολόγητα όρια προβλέπουν:

Νέα φορολογική κλίμακα

Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ, συντελεστής φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ και συντελεστής φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Νέα αφορολόγητα όρια

Για φορολογούμενους χωρίς παιδιά το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 8.636 ευρώ, 9.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 1 εξαρτώμενο τέκνο, 10.000 ευρώ σε κάθε μισθωτό και συνταξιούχο με 2 παιδιά, 11.000 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά, 12.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄ επάγγελμα αγρότες με 4 παιδιά.

Exit mobile version